Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Ši Selo/Stupine

popisstupine006

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Ši Selo/Stupine

Općinski odbor SDA Tuzla u četvrtak 05. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Ši Selo/Stupine, na temu popisa stanovništva. Uvodničari su bili mr. Ruzmir Avdić i dr.sc. Salih Kulenović doktor etnoloških nauka. U ime Izvršnog odbora SDA Tuzla tribini su prisustvovali Bajazit Jašarević, Salko Zildžić i Tenzila Jusufagić, zatim vijećnik SDA u Općinskom vijeću Tuzla Edin Haračić te predsjednici MO SDA Ši Selo i MO SDA Stupine, Mirsad Jaranović i Kadro Jahić. Svi oni su građanima bili na raspolaganju za pitanja koja se tiču popisa.


popisstupine009
” Popisivači su osobe koje su u konkursnoj proceduri odabrane da vrše popis, obilaze domaćinstva/stanove u okviru popisnog kruga za koje su odgovorni, “od vrata do vrata”. Dužni su popisati sve članove domaćinstva/stana ukoliko u domaćinstvu/stanu zateknu najmanje jednu odraslu osobu. Međutim, ukoliko u stanu u trenutnu dolaska budu maloljetna lica, starije osobe ili jednostavno ne bude nikoga kod kuće, u skladu sa članom 11. stav 3) popisivači će ostaviti licu (na vrata domaćinstava ukoliko niko nije kod kuće) pismeno obavještenje o dužnosti da dostavi podatke nadležnoj popisnoj komisiji do 15. oktobra 2013. godine

Popisivači moraju naglasiti da se podaci prikupljaju za statističke svrhe, te da je zagarantovana tajnost podataka. Takođe, popisivači ne smiju uticati na odgovore koje daje osoba koja se popisuje. Oni niti izrazom lica, niti glasom, ne trebaju dozvoliti da osoba koja se popisuje pomisli da je dala tačan ili pogrešan odgovor. ” – kazao je prilikom prezentacije mr. Ruzmir Avdić.

popisstupine016
Prof.dr. Salih Kulenović istakao je da je najvažnije svima objasniti značaj ovoga popisa koji nam predstoji. ” BiH je zemlja Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih “. Najbrojniji su bili Bošnjaci i tako treba i da ostane. Želim da kažem i da prema popisivačima trebamo biti ljubazni tokom njihovog rada To su uglavnom mladi ljudi, koji su prošli na konkursu za popisivače i vjerujem da će dobro odraditi svoj posao.”

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla