Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Dobrnja

dobrnjapopis000

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Dobrnja

Općinski odbor SDA Tuzla u srijedu 25. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama Društvenog doma u Dobrnji na temu popisa stanovništva. Uvodničar je bio mr. Senad Mehmedinović, član Savjeta za nauku i obrazovanje OO SDA Tuzla. Građanima su na pitanja odgovarali i član Izvršnog odbora SDA Tuzla i vijećnik u Općinskom vijeću dipl.pravnik Sabahudin Imamović kao i članica Savjeta za pravna pitanja OO SDA Tuzla, diplomirana pravnica Hidajeta Jarčević-Mehić. Moderator je bio predsjednik MO SDA Dobrnja Mehmed Hrnčić.


Svi prisutni mogli su čuti koja je svrha predstojećeg popisa, njegovo vremensko trajanje, propisano ponašanje popisivača, koja su to ključna pitanja, kako popisati privremeno odsutne osobe iz BiH, kako izgleda popisnica itd. I ovom prilikom je istaknuto da je važno da se svi popišu u mjestima gdje su živjeli 1991. godine.

” Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Ukoliko ne nađe nikoga kod kuće, obavezan je na vratima kuće ili stana ostaviti obavijest o takvoj mogućnosti. Građani BiH u periodu od 1.10. do 15. 10. 2013. godine, bilo koji dan, mogu otići u Popisnu komisiju lokalne samouprave i tamo se popisati. ” – objasnio je uvodničar mr. Senad Mehmedinović.

dobrnjapopis014
Rečeno je da će u taj ukupan broj stanovnika BiH na popisu ući svi oni koji su prisutni i koji su privremeno odsutni, ali ne duže od godinu dana, tj. 12 mjeseci te da je bitno da u ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine uđe što veći broj Bošnjaka.

” Muslimani žive svuda širom kugle zemaljske, a u Bosni žive Bošnjaci koji su islamske vjere i to moramo znati. Mi smo Bošnjaci, vjera nam je islamska i jezik bosanski. To da smo Bosanci i Hercegovci je neupitno jer smo državljani Bosne i Hercegovine, ali naše etničko izjašnjavanje je Bošnjaci” – naglasila je dipl. pravnica Hidajeta Jarčević-Mehić.

dobrnjapopis009
Ovo je momenat za konačno nacionalno osvještenje Bošnjaka

Ponovo je naglašeno da su najvažnija pitanja pod rednim brojevima 24, 25 i 26 na popisnici, odnosno na obrascu P1 te da je važno da se svako izjasni onako kako se etnički, nacionalno osjeća. ” Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju. Treba jasno kazati da smo mi Bošnjaci, vjeroispovijest nam je islamska i govorimo bosanskim jezikom koji je utemeljen na ovim prostorima vijekovima ” – istakao je na tribini Sabahudin Imamović. Napomenuo je da SDA popis stanovništva ne smatra stranačkom aktivnošću, nego da radi na popisu u smislu da kontaktira sa ljudima i edukuje ih o tome, te ujedno poziva sve političke partije da se u to uključe ako misle da trebaju. Posebnu saradnju, podsjetio je, SDA ostvaruje sa Fondacijom „Popis 2013.-te” u kojoj je ključni nosilac aktivnosti na terenu Islamska zajednica .

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla