Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Brčanska Malta

popisbrcanska001

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Brčanska Malta

Općinski odbor SDA Tuzla u utorak 10. septembra 2013. godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Brčanska Malta, na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013″. Uvodničari su bili član Izvršnog odbora SDA Tuzla, vijećnik u Općinskom vijeću i predsjednik Asocijacije mladih OO SDA Tuzla Edis Bajić i član Izvršnog odbora SDA Tuzla Hazim Rančić. Građanima je na pitanja odgovarao i predsjednik MO SDA Brčanska Malta, Džemo Avdić, koji je ujedno imao i ulogu moderatora.


Prisutnima je objašnjeno ko su glavni akteri popisa, koje su dužnosti popisivača, kako se popisuju oni koji ne budu zatečeni kod kuće, zatim pitanja na koja popisivač nudi ili ne nudi modalitete, uticaj popisivača na odgovor, način provođenja popisa, popis u RS-u i drugo.

Popisivanje stanovništva, domaćinstava i stanova, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, počinje 1. oktobra u 9 sati ujutro, a završava 15. oktobra 2013. godine u 21 sat, prema stanju na dan 30. 9. 2013. godine u 24,00 sata (ponoć) – što se smatra referentnim datumom Popisa. Prilikom postavljanja sljedećih pitanja (24., 25. i 26.) popisivač ne smije da čita ponuđene modalitete niti da vrši bilo kakav uticaj na ispitanika. Popisivač je dužan da na ovo pitanje upiše tačno onakav odgovor kako se popisivana osoba izjasni o etničko/nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku.Važno je spomenuti i to da od ukupno 46 pitanja na Popisnici za lica, te 32 pitanja na Popisnici za domaćinstva (ukupno 78 pitanja) instrukcija da se ne čitaju ponuđeni modaliteti nalazi se jedino kod ova tri najvažnija pitanja. Za ova tri pitanja na popisnici su najprije ponuđena prazna polja za odgovor koji eventualno nije ustavna kategorija, a tek onda odgovori koji su dio ustavne materije ” – kazao je Edis Bajić.

Član IO SDA Tuzla, dipl. pravnik Hazim Rančić govorio je o političkom, pravnom i historijskom aspektu popisa na ovim prostorima.

popisbrcanska010
” Popis je državna i nacionalna stvar i nadilazi okvire same države. Ovo je pitanje svih probosanski orijentiranih političkih stranaka, nevladinog sektora, itd. To je veoma značajno i široko pitanje. Svi trebamo dati maksimalan doprinos da se popišemo što bolje i preciznije. Ovaj popis, broj stanovnika jedne zemlje je podloga za sve vrste politika. Mi trebamo pozvati sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se popišu i to tamo gdje su živjeli 1991. godine. Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Građani BiH u periodu od 1.10. do 15. 10. 2013. godine, bilo koji dan, mogu otići u Popisnu komisiju lokalne samouprave i tamo se popisati. ” – istakao je Hazim Rančić.

popisbrcanska009
Bošnjaci trebaju jasno i glasno da kažu da su Bošnjaci, da im vjera islamska i jezik bosanski

” Tu dileme ne treba da bude. Muslimani žive svuda širom kugle zemaljske, a u Bosni žive Bošnjaci koji su islamske vjere i to naš narod treba da zna. Bošnjake pozivamo da budu Bošnjaci, da ne budu Bošnjaci Muslimani, Muslimani ili bilo šta drugo izuzev onoga što u suštini jesu. Izjašnjavanjem kao Musliman, Bošnjak- Musliman ili Bosanac idete u kategoriju ” Ostalih”  – rečeno je na tribini.

Istaknuto je i da SDA popis stanovništva ne smatra stranačkom aktivnošću, da radi na popisu i poziva sve političke partije da se u to uključe ako misle da trebaju.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla