Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Novi Grad I

popisnovigrad020

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Novi Grad I

Općinski odbor SDA Tuzla u srijedu 04. septembra 2013. godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Novi Grad I, na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013″. Uvodničari su bili član Izvršnog odbora SDA Tuzla, vijećnik u Općinskom vijeću i predsjednik Asocijacije mladih OO SDA Tuzla Edis Bajić, član Izvršnog odbora SDA Tuzla Hazim Rančić i član Izvršnog odbora SDA Tuzla Elmir Huremović.Građanima je na pitanja odgovarao i predsjednik MO SDA Novi Grad I Salih Krdžalić.

Prisutnim građanima objašnjeni su ciljevi popisa, glavni akteri, upoznati su sa najvažnijim pitanjima koja se tiču nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta.

popisnovigrad025
” Cilj projekta je prikupljanje podataka, naročito kontakt informacija, o svim bošnjačkim domaćinstvima na prostoru BiH, posebno u područjima gdje se Bošnjaci vraćaju (RS i prostori u srednjoj Bosni i u Hercegovini).

Imajući na umu značaj aktivnosti i ograničeno vrijeme s kojim raspolažemo, pozivamo Vas da ovu obavezu najozbiljnije shvatite i realizaciji iste pristupite s maksimalnom ozbiljnošću i temeljitošću ” – kazao je Edis Bajić.

Član IO SDA Tuzla, dipl. pravnik Hazim Rančić govorio je o političkom, pravnom i historijskom aspektu popisa na ovim prostorima.

popisnovigrad027
” Popis je državna i nacionalna stvar i nadilazi okvire same države. Ovo je pitanje svih probosanski orijentiranih političkih stranaka, nevladinog sektora, itd. To je veoma značajno i široko pitanje. Svi trebamo dati maksimalan doprinos da se popišemo što bolje i preciznije. Ovaj popis, broj stanovnika jedne zemlje je podloga za sve vrste politika.” – istakao je Hazim Rančić.

Bošnjaci trebaju da kažu da su Bošnjaci, da im vjera islamska i jezik bosanski

Građani su bili vrlo zainteresovani te su postavljena brojna pitanja. Najznačajnija od njih odnosila su se na to da li se pravilno izjasniti kao Musliman, i ako nije, zašto je to tako.

Odgovor na to dao je gospodin Hazim Rančić : ” Tu dileme ne treba da bude. Muslimani žive svuda širom kugle zemaljske, a u Bosni žive Bošnjaci koji su islamske vjere i to naš narod treba da zna. Bošnjake pozivam da budu Bošnjaci, da ne budu Bošnjaci Muslimani, Muslimani ili bilo šta drugo izuzev onoga što u suštini jesu. Izjašnjavanjem kao Musliman, Bošnjak- Musliman ili Bosanac idete u kategoriju ” Ostalih” “.


Na tribini je rečeno da SDA popis stanovništva ne smatra stranačkom aktivnošću, da radi na popisu i poziva sve političke partije da se u to uključe ako misle da trebaju. Posebnu saradnju, istaknuto je, SDA ostvaruje sa Fondacijom „Popis 2013.-te” u kojoj je ključni nosilac aktivnosti Islamska zajednica na terenu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla