Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u Gornjoj Tuzli

gtzpopis017

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u Gornjoj Tuzli

Općinski odbor SDA Tuzla u nedjelju 15. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama Društvenog doma u Gornjoj Tuzli, na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013.”. Uvodničari su bili mr. Ruzmir Avdić, zatim doc.dr. Izet Šabotić član Savjeta za kulturu i sport OO SDA Tuzla i profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, doc.dr.Salko Bukvarević predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla i predsjednik Operativnog tima Tuzla za popis stanovništva, Beriz Sakić član Izvršnog odbora SDA Tuzla i vijećnik u Općinskom vijeću te Mensur Alić vijećnik Tuzlanske alternative. Moderator je bio Vahidin Fazlić, predsjednik MO SDA Gornja Tuzla.

Da je predstojeći popis stanovništva u BiH iznad svake politike, što SDA konstantno ističe, govori činjenica da je ovoj tribini koju je organizovao Općinski odbor SDA Tuzla prisustvovao kao uvodničar i vijećnik iz druge političke opcije, te članovi i simpatizeri drugih političkih partija, ujedinjeni u nastojanju da se građanima pojasni cilj i značaj ovog popisa za budućnost Bosne i Hercegovine, njenih sadašnjih i budućih naraštaja.


Tokom izlaganja svi prisutni mogli su čuti koja je svrha predstojećeg popisa, njegovo vremensko trajanje, propisano ponašanje popisivača, koja su to ključna pitanja, kako popisati privremeno odsutne osobe van BiH, kako izgleda popisnica itd. I ovom prilikom je istaknuto da je važno da se svi popišu u mjestima gdje su živjeli 1991. godine.

” Popisivanje stanovništva, domaćinstava i stanova, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, počinje 1. oktobra u 9 sati ujutro, a završava 15. oktobra 2013. godine u 21 sat, prema stanju na dan 30. 9. 2013. godine u 24,00 sata (ponoć) – što se smatra referentnim datumom Popisa. Prilikom postavljanja sljedećih pitanja (24., 25. i 26.) popisivač ne smije da čita ponuđene modalitete niti da vrši bilo kakav uticaj na ispitanika. Popisivač je dužan da na ovo pitanje upiše tačno onakav odgovor kako se popisivana osoba izjasni o etničko/nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku.Važno je spomenuti i to da od ukupno 46 pitanja na Popisnici za lica, te 32 pitanja na Popisnici za domaćinstva (ukupno 78 pitanja) instrukcija da se ne čitaju ponuđeni modaliteti nalazi jedino kod ova tri najvažnija pitanja. Za ova tri pitanja na popisnici su najprije ponuđena prazna polja za odgovor koji eventualno nije ustavna kategorija, a tek onda odgovori koji su dio ustavne materije ” – kazao je mr. Ruzmir Avdić.

gtzpopis006
Bosne bez Bošnjaka nema

” Popis je jako bitan za svakog pojedinca, društvo, zajednicu, državu. On je osnova daljeg razvoja u svakom pogledu. Identiteti se, historijski gledano, stvaraju stoljećima. Mi imamo mnogo razloga da budemo ponosni na naš identitet – nacionalni, vjerski, jezički, kulturološki itd. Došli smo u situaciju da prvi puta možemo da se izjasnimo o svome identitetu onako kako treba. Bez Bosne nema Bošnjaka. Mi smo Bošnjaci, vjera nam je islamska i jezik bosanski” – kazao je doc.dr. Izet Šabotić.

Pokažimo da etničko čišćenje nije dalo rezultate koje je htio agresor

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla doc. dr. Salko Bukvarević kazao je da je popis stanovništva odbrana države Bosne i Hercegovine i da je iznad svake politike. Napomenuo je da je SDA sve svoje kapacitete stavila u funkciju popisa ne tražeći nikakve političke poene.

” Ovo je državni projekat za jačanje i opstanak Bosne i Hercegovine i SDA daje punu podršku tome. Imamo priliku da se na jedan slobodan način izjasnimo i da našoj djeci i unucima ostavimo mogućnost da u slobodi dalje grade BiH. Želimo da ojačamo državu Bosnu i Hercegovinu. To ćemo učiniti na način da u BiH popišemo stvarno stanje stanovnika. Znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju. To je poruka i Glavnog odbora SDA BiH. Nemaju dilema ni Srbi ni Hrvati kako će se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima. Cilj agresije od 1992.-1995. godine bio je da nestane Bosne. Popisom imamo priliku pokazati da to nije uspjelo. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se popišu tamo gdje su živjeli 1991. godine. ” – istakao je doc.dr. Salko Bukvarević.

gtzpopis021
” Izuzetno je važna stvar da stanovništvo BiH bude popisano onako kako jeste, ali je isto tako važna stvar da disperzija stanovništva Bosne i Hercegovine bude onakva kakva je bila 1991. i da ovaj popis ne pokaže i ne verifikuje na neki način rezultate genocida i etničkog čišćenja koje je provedeno, posebno nad građanima Podrinja. Pozivamo Bošnjake Podrinja da se popišu u svojim mjestima odakle su protjerani 1991. godine. Na taj način ćemo mi ojačati državu Bosnu i Hercegovinu u svim njenim okvirima, u njenim granicama koje su joj namijenjene i u kojima ona egzistira bez obzira na to što neki žele da stvore uslove i priliku da se bez pitanja Bošnjaka i ostalih građana ove države eventualno dovedu u situaciju da se otcijepe od ove zemlje. Mi ovako sprečavamo odlazak naših šehidskih mezara, mezara naših predaka u neku drugu državu i pod nečiju tuđu vlast.” – kazao je član Izvršnog odbora SDA Tuzla i vijećnik SDA u Općinskom vijeću Tuzla Beriz Sakić.

Vahidin Fazlić, predsjednik MO SDA Gornja Tuzla, istakao je da su visoku cijenu borci Armije RBIH dali za slobodu svih nas i da ne smijemo dozvoliti da žrtve budu uzaludne.

Predsjednik Bukvarević je napomenuo da SDA popis stanovništva ne smatra stranačkom aktivnošću, nego da radi na popisu u smislu da kontaktira sa ljudima i edukuje ih o tome, te ujedno poziva sve političke partije da se u to uključe ako misle da trebaju. Posebnu saradnju, podsjetio je, SDA ostvaruje sa Fondacijom „Popis 2013.-te” u kojoj je ključni nosilac aktivnosti na terenu Islamska zajednica .

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla