Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u Batvi

popisbatva004

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u Batvi

Općinski odbor SDA Tuzla u ponedjeljak 02. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Batva, na temu popisa stanovništva. Uvodničari su bili Midhat Suljić, diplomirani pravnik, član Izvršnog odbora SDA Tuzla i sekretar OO SDA Tuzla, doc.dr. Suad Kunosić član Savjeta za nauku i obrazovanje OO SDA Tuzla, prof. Azra Gazibegović predsjednica ZOD TK BZK “Preporod” , dr.sc. Salih Kulenović doktor etnoloških nauka, doc.dr. Salko Bukvarević predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla. Moderator je bio mr.Mirza Tupajić, predsjednik MO SDA Batva i vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla.

popisbatva001
popisbatva002
popisbatva003
Građanima je pojašnjeno ko su glavni akteri popisa, koje su dužnosti popisivača, kako se popisuju oni koji ne budu zatečeni kod kuće, zatim pitanja na koja popisivač nudi ili ne nudi modalitete, uticaj popisivača na odgovor, način provođenja popisa, popis u RS-u.

” Suština popisa je da ćemo mi imati ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine. U taj ukupan broj ući će svi oni koji su prisutni i koji su privremeno odsutni, ali ne duže od godinu dana, tj. 12 mjeseci. Izuzetno je važno da u ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine uđe što veći broj Bošnjaka. Imamo takvu ustavnu strukturu kakva jeste i važno je da bude Bošnjaka onoliko koliko ih stvarno ima, a procjene kažu da je to između 52 % i 55 %. ” – kazao je doc.dr. Suad Kunosić.

Prof.dr. Salih Kulenović govorio je o kontinuitetu življenja Bošnjaka na ovim prostorima i o prvom popisu koji se sproveden na ovome tlu. Istakao je da je najvažnije svima objasniti značaj ovoga popisa koji nam predstoji. ” BiH je zemlja Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih “. Najbrojniji su bili Bošnjaci i tako treba i da ostane “.


Pokažimo da etničko čišćenje nije dalo rezultate koje je htio agresor

Doc.dr. Salko Bukvarević pozdravio je sve prisutne u ime Izvršnog odbora SDA Tuzla kazavši da je SDA kao jedina državotvorna partija u Bosni i Hercegovini osjetila da je pitanje popisa pitanje opstanka i jačanja države BiH i uključila se u popis, ne želeći od ovoga napraviti nikakvu političku korist. ” Želimo da ojačamo državu Bosnu i Hercegovinu. To ćemo učiniti na način da u BiH popišemo stvarno stanje stanovnika. To znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju. To je poruka i Glavnog odbora SDA BiH. Nemaju dilema ni Srbi ni Hrvati kako će se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima ” – istakao je doc.dr. Salko Bukvarević.

popisbatva005
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla