Tribina OŽ SDA Tuzla u saradnji sa OŽ KO SDA TK: ” Hidžab se ne nosi, hidžab se živi”

Tribina OŽ SDA Tuzla u saradnji sa OŽ KO SDA TK: ” Hidžab se ne nosi, hidžab se živi”

Prvi februar se od 2013 godine obilježava kao Dan hidžaba. Ideja je potekla od studentice iz Njujorka Nhazme Khan, koja je promovorajući ljepotu, ali i iskušenja koja hidžab sa sobom nosi, pozvala sve žene da jedan dan u godini nose hidžab kako bi takvo iskustvo i lično proživjele.

Organizacija Žene SDA Tuzla u saradnji sa Kantonalnim odborom organizacije Žene SDA TK je 28.01.2021 godine  u Plavoj sali BKC Tuzla, upriličila interaktivnu tribinu ” Moj hidžab”.

Iako je hidžab univerzalna sociološka, religijska, tradicijska komponenta, namjera je bila pokazati individualan pristup hidžabu, pojedinačne motive, veličinu čina i odluke stavljanja hidžaba i konačno, život pod hidžabom.

Nakon iskrenog i nadasve toplog izlaganja govornica, Mr. Amre Sinanović, hadži Nisvete Sejfić, Jasmile Halilović, prof, Lejle Mukinović, prof. i Nafe Omerović uz moderiranje Nure Ahmetbegović, doživjelo se novo i višeznačnije poimanje hidžaba na zadovoljstvo kako učesnica tako i posjetilaca ove tribine.

Hidžab nije samo pokrivalo, hidžab nije samo mahrama nego način života temeljen na religijskim, tradicijskim i etičkim osnovama.

Nakon emotivnih i zanimljivih iskustava, izašlo se sa zaključkom : ” Hidžab se ne nosi, hidžab se živi”, što bi i bila poruka tribine i uopće, obilježavanja Dana hidžaba.

Na tribini su se obratile i predsjednica KO OŽ SDA TK, mr.sci. Zumra Begić i predsjednica GO OŽ SDA Tuzla, mr.sci. Jasna Hadziselimović.