Tribina o popisu – Mosnik

popismosnik014

Tribina o popisu – Mosnik

Općinski odbor SDA Tuzla u utorak 03. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Mosnik, na temu popisa stanovništva. Uvodničari su bili doc.dr. Suad Kunosić član Savjeta za nauku i obrazovanje OO SDA Tuzla i dr.sc. Salih Kulenović doktor etnoloških nauka. Takođe, građanima su na pitanja odgovarali i član Izvršnog odbora SDA Tuzla mr. Semir Fejzić kao i Edis Bajić, član IO i vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla te Dževad Hasanhodžić predsjednik MO SDA Mosnik. Moderator je bio mr.Mirza Tupajić, vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla.

popismosnik001
Tokom izlaganja svi prisutni mogli su čuti koja je svrha predstojećeg popisa, njegovo vremensko trajanje, propisano ponašanje popisivača, koja su to ključna pitanja, kako popisati privremeno odsutne osobe van BiH, kako izgleda popisnica itd. I ovom prilikom je istaknuto da je važno da se svi popišu u mjestima gdje su živjeli 1991. godine. Građani su postavljali i pitanja na koji način se mogu popisati nepismene osobe, tj. da li je dozvoljena pomoć 3. lica, na šta su dobili potvrdan odgovor.

popismosnik009
” Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Ukoliko ne nađe nikoga kod kuće, obavezan je na vratima kuće ili stana ostaviti obavijest o takvoj mogućnosti. Građani BiH u periodu od 1.10. do 15. 10. 2013. godine, bilo koji dan, mogu otići u Popisnu komisiju lokalne samouprave i tamo se popisati ” – objasnio je uvodničar doc.dr. Suad Kunosić.

On je dodao i to da na veliki broj pitanja građani moraju dati odgovor, međutim da je važno znati da građani popisivačima ne moraju dati matični broj niti datum rođenja. ” Ako se radi o nekom članu domaćinstva koji nije prisutan ili je privremeno odsutan, bilo i zemlji ili u inostranstvu, a osoba ne zna njegov matični broj, jednostavno ga ne mora dati i popisivač je dužan takvu stvar popisati. Važna stvar je da građani znaju da sve odgovore koje daju ne moraju nijednim dokumentom dokazivati, ne moraju kazati ni koliko imaju zemlje ni koju su školu završili, dakle ne moraju pokazivati ličnu kartu, ZK izvadak, diplomu i slično. Nikakve veze nema činjenica gdje neko živi, gdje ima CIPS, ličnu kartu, gdje je prijavljen. “


Prof.dr. Salih Kulenović govorio je o razlozima popisa, porijeklu naziva Bošnjak, nacionalnom buđenju Bošnjaka na ovim prostorima. ” Ako hoćemo da opstanemo moramo znati koliko nas je. SDA i sada dokazuje da je državotvorna stranka i da vodi računa o BiH i njenom stanovništvu”.

Ponovo je naglašeno da su najvažnija pitanja pod rednim brojevima 24, 25 i 26 na popisnici, odnosno na obrascu P1 te da je važno da se svako izjasni onako kako se etnički, nacionalno osjeća.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla