Tribina Asocijacije „ Fatma „ OO SDA Tuzla: Očuvanje vrijednosti porodice kao osnovne ćelije društva

porodica033

Tribina Asocijacije „ Fatma „ OO SDA Tuzla: Očuvanje vrijednosti porodice kao osnovne ćelije društva

Asocijacija „ Fatma” Općinskog odbora SDA Tuzla organizovala je u srijedu 20. novembra 2013. godine tribinu na temu „ Očuvanje vrijednosti porodice kao osnovne ćelije društva „ koja je održana u prostorijama Mjesne zajednice Slavinovići.

Tribini su prisustvovale članice porodica šehida i poginulih boraca, članice Asocijacije žena OO SDA Tuzla i Asocijacije žena KO SDA Tuzlanskog kantona, članovi Asocijacije mladih OO SDA Tuzla, predstavnica Udruženja „ Žene Srebrenice „ te druge simpatizerke Stranke demokratske akcije Tuzla.

porodica019
Svi prisutni imali su priliku čuti dobro pripremljena i poučna izlaganja predsjednice Asocijacije „ Fatma „ OO SDA Tuzla dipl.ing.Tenzile Jusufagić i predsjednice Organizacije šehida i poginulih boraca općine Tuzla, penzionisane profesorice razredne nastave i koordinatorice „Fatme” SDA Tuzla Sabire Mićanović. One su govorile o današnjim vrijednostima porodice, kako ih dalje njegovati, kako očuvati dignitet porodice u aktuelnoj uzburkanoj stvarnosti i prenositi dalje te vrijednosti na generacije koje dolaze. Bilo je riječi i o egzistiranju porodice danas, refleksijama porodičnog odgoja, o načinima na koje primjećujemo ono što je stečeno iz porodice kao i sve ono što nam je škola dala.


Jedan od uvodničara tribine bio je i Edin Haračić Klej diplomirani socijalni radnik, dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Govorio je o značaju porodice i njenom funkcionisanju, odnosima roditelja prema djeci kao i djece prema roditeljima, važnosti međusobnog povjerenja, razumijevanja i pravilnog odgoja.

Jasminka Djedović, ljekar porodične medicine, prezentirala je aspekt očuvanja vrijednosti porodice kada je u pitanju bolest i briga o zdravlju. Podijelila je svoje spoznaje iz prakse u brizi o zdravlju porodice i njenih članova svih generacija.

Muhamed Alić, sekretar Kluba Patriotske lige općine Tuzla i predsjednik Koordinacije boračkih organizacija općine Tuzla imao je izlaganje iz ugla branilačke populacije u kojoj je porodica ostala bez jednog ili oba roditelja usljed ratnih zbivanja te je u kontekstu toga bilo riječi i o uspješnosti u formiranju porodice djece koja su odrasla u takvoj „ krnjoj „ porodičnoj zajednici.

porodica016
porodica013

Mnoge gošće uzele su učešće u diskusiji te su svoja iskustva o funkcionisanju porodice, odgoju djece, ali i o načinu na koji su same odgajane, podijelile sa prisutnima na tribini.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla