Tradicionalni godišnji prijem u BKC-u Tuzla: Naša misija je očuvanje kulture – civilizacijske i temeljne vrijednosti svakog društva i države

bkcnovogodisnjiprijem004

Tradicionalni godišnji prijem u BKC-u Tuzla: Naša misija je očuvanje kulture – civilizacijske i temeljne vrijednosti svakog društva i države

bkcnovogodisnjiprijem002
bkcnovogodisnjiprijem006
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla upriličen je, kao i svake godine, tradicionalni godišnji svečani prijem za predstavnike institucija, radnike u oblasti kulture i predstavnike medija, kao i za druge uvažene goste. Bila je ovo prilika da se u opuštenoj i ugodnoj atmosferi sumiraju rezultati svega onoga što je ova ustanova postigla i odradila u toku 2011. godine, uz veliki napor menadžmenta i svih zaposlenih.

Bosanski kulturni centar Tuzla je posljednjih godina postao stjecište savremenih umjetničkih događaja sa naših i međunarodnih prostora. Iza ove ustanove je još jedna uspješna sezona. Realizirano je preko dvije stotine manifestacija od čega je stotinu bilo u realizaciji BKC-a Tuzla, a preostali dio u suorganizaciji sa drugim institucijama i ustanovama. Bosanski kulturni centar Tuzla je u 2011. godini posjetilo preko stotinu hiljada ljudi.

bkcnovogodisnjiprijem001” Evo danas imamo zadovoljstvo da se osim sumiranja postignutog, zahvalimo svim ljudima, prijateljima Bosanskog kulturnog centra i medijima, institucijama, kulturnim radnicima, koji su zajedno s nama ispratili još jednu uspješnu poslovnu godinu. Ono što će karakterisati ovu godinu je to da je ona bila finansijski teška i da smo oko devedeset posto svojih manifestacija isfinansirali iz vlastitog prihoda. Uradili smo značajan dio adaptacije i nastavili smo sa profilisanjem našeg programskog sadržaja. Brojna poznata imena iz svijeta likovne umjetnosti, muzike, pozorišne umjetnosti postali su uobičajeni sadržaj BKC-a Tuzla. Ovaj prijem je simboličan čin zahvalnosti prema velikom broju ljudi koji su dali svoj doprinos savjetom, učešćem ili na neki drugi način ” – kazao je direktor JU BKC-a Tuzla, mr.sc. Semir Fejzić.

Ova ustanova godinama uspijeva da čuva i održava istinsku umjetničku muzičku vrijednost i da, u skladu s tim, pažljivo bira izvođače koji nastupaju u koncertnoj dvorani. Tako su u ovoj godini koja je na izmaku u BKC-u Tuzla nastupili, između ostalih, Rade Šerbedžija, grupa Legende, Leo Martin, Aleksandra Radović. Posebna pažnja poklanja se domaćim muzičkim velikanima te je BKC bio suorganizator koncerta Vlade Podanija, te organizator drugih muzičkih manifestacija poput ” Mikrofonija music fest”, festivala koji njeguje rock kulturu, zatim tu je i koncert orkestra Balzika koji izvodi tradicionalne pjesme Jugoistočne Evrope. Sa Francuskim institutom u BiH i Udruženjem građana “Tuzla live” organizovan je koncert poznate francuske grupe Zenzile.

Ono što je posebno bitno je da Bosanski kulturni centar njeguje i baštini sevdalinku, nematerijalno kulturno blago svih Bosanaca i Hercegovaca. To se najbolje pokazuje kroz već tradicionalni Festival sevdalinke, čiji je BKC Tuzla najistaknutiji suorganizator, te kroz moderne interpretacije sevdalinke kao što je svojim nastupom pokazala grupa Mostar Sevdah Reunion.

BKC Tuzla se uvijek rado odaziva i na sve pozive i molbe oko realizacije i organizovanja humanitarnih koncerata. Jedan od njih je bio ” Iskre i prijatelji za Damiru “, zatim koncert za Amilu Džinović, za Dinu Milanovića, Belmina Fetića i mnoge druge.

U Galeriji BKC-a Tuzla u proteklom periodu održana je izložba slika akademskog slikara Hamzalije Muhića. Tu je održan i Treći sajam rukotvorina ” Bosanska tradicija, ljepota i rad “, čiji je BKC bio suorganizator.

U saradnji sa ambasadama Francuske i Mađarske upriličena je izložba grafika i objekata najistaknutijeg svjetskog umjetnika Victora Vasarelyja kroz privatnu kolekciju jednog od najvećih kolekcionara ovog umjetnika Ibora Ćepija. Redovno već deset godina zajedno sa Udruženjem likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona se organizuju izložbe članova ovog udruženja. Riječ je o revijalnoj i selektivnoj izložbi.

Najznačajniji projekat BKC-a Tuzla, kada je u pitanju likovna umjetnost, bio je Šesto bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine. To je najveća likovna smotra malog formata u BiH na kojoj su ove godine bila izložena 524 rada i predstavljeno 150 autora.

Što se tiče scenske djelatnosti, u BKC-a Tuzla je organizovano i nekoliko pozorišno-produkcijskih projekata. BKC Tuzla je producirao predstavu “Malone umire tada”, u režiji Gradimira Gojera. Osim nekoliko izvođenja na domaćoj sceni, predstava je izvedena u okviru 27. po redu internacionalnog festivala ” Sarajevska zima 2011″ te u sklopu Bihaćkog ljeta. Tuzlanski BKC je koproducent za BiH uspješne predstave ” Prokleta avlija” iza koje stoji Teatar Kabare iz Tuzle, Narodno pozorište Užice i Kazalište Virovitica iz Hrvatske.

Kongresna djelatnost BKC-a Tuzla u 2011. godini je bila takođe na zadovoljavajućem nivou. Održan je veliki broj promocija knjiga, sjednica i ostalih događaja.

Ova ustanova je ulagala i u svoju infrastrukturu, u skladu s mogućnostima. Napravljen je dobar model javno-privatnog partnerstva koji je omogućio da se bez ijedne utrošene konvertibilne marke budžetskih sredstava za kapitalna ulaganja nađu investitori za adaptaciju podruma, prostor bivšeg bara, na čijem mjestu se sada nalazi BKC klub. Uređen je i tavan BKC-a Tuzla, gdje se sada nalazi novi kancelarijski prostor. Otvoren je i novi BKC kafić koji u okviru svojih usluga ima i dječiju igraonicu. Investirano je preko dvije stotine hiljada konvertibilnih maraka te je uređeno preko pet stotina metara kvadratnih prostora koji nije bio u upotrebi.

Iz BKC-Tuzla poručuju da će i u godinama koje predstoje tražiti načina da kultura, koja je zapostavljena i marginalizirana u društvu, ostane civilizacijska i društvena temeljna vrijednost, moralna i društvena vertikala svakog društva i države.

bkcnovogodisnjiprijem003Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla