Tišinu prolomi pokoji jecaj majke/Žrtve genocida u Srebrenici na posljednjoj stanici pred konačni smiraj

memorijalni-centar-400x300

Tišinu prolomi pokoji jecaj majke/Žrtve genocida u Srebrenici na posljednjoj stanici pred konačni smiraj

 


Razoružani Srebreničani su jula 1995. utočište potražili u bazi holandskog bataljona UN-a upravo u Potočarima, u fabrici akumulatora, gdje su danas, jedan do drugog, poredani tabuti sa njihovim kostima.

Tišinu u jednoj od hala bivše fabrike akumulatora prolomi pokoji jecaj majke, sestre, preživjelog oca i brata koji su u Potočare nadomak Srebrenice došli kako bi do krajnjeg odredišta, konačnog smiraja, ispratili svoje najdraže, njih 409 ubijenih jula 1995. godine u genocidu, najvećoj ljudskoj drami u historiji moderne Evrope.

Tada su razoružani Srebreničani utočište potražili u bazi holandskog bataljona pri misiji Ujedinjenih naroda (UN) upravo u Potočarima, u fabrici akumulatora, gdje su danas, jedan do drugog, u perfektnim pravolinijskim redovima poredani tabuti sa njihovim kostima, pronađenim u masovnim grobnicama u 13 općina u Bosni i Hercegovini i pet općina u susjednoj Srbiji.

Dok posmrtni ostaci srebreničkih žrtava čekaju na posljednjoj stanici pred konačni smiraj, kojoj su prethodile masovne, primarne, sekundarne i tercijalne grobnice te identifikacijski centri, tupi zvuci koraka na trenutak prekidaju putovanja kroz bolna sjećanja njihovih bližnjih, koji najprije skupljaju snagu, a zatim kroče u drugu, realnu stranu njihovih života obilježenih bolom i uglavnom redovnim godišnjim ispraćanjem rodbine, uvijek na isti datum, 11. jula.

Kadrovi snimljeni u Potočarima uoči 11. jula djelimično podsjećaju na one od prije 18 godina, kada su hiljade Srebreničana bile u krugu fabrike akumulatora, tražeći garanciju za samo jedno, goli život. Mnogi, tačnije više od osam hiljada njih, nisu preživjeli golgotu u režiji haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Među žrtvama koje će ove godine biti ukopane na mezarju u Potočarima je i ona najmlađa, novorođena kći Have Muhić, čiji se životni vijek mjeri u minutama, a čiji se posmrtni ostaci nalaze u najmanjem do sada napravljenom tabutu za žrtve genocida u Srebrenici. Tabut pod rednim brojme 403, prvi je postavljen u halu fabrike akumulatora i smješten je na početku prvog reda, uočljiv sa samog ulaza zbog svojih dimenzija, ali i brojnih posjetitelja koji ga obilaze. Veliki broj građana okupio se najprije oko tabuta sa posmrtnim ostacima novorđenčeta, gdje su odali počast, kako su kazali, najmlađoj žrtvi najveće tragedije moderne Evrope, genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

Konvoj s 409 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genodica u Srebrenici koji je jučer ujutro krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz glavni BiH i odavanja počasti žrtvama od više hiljada građana Sarajeva, stigao je jučer u poslijepodnevnim satima u Potočare gdje će 11. jula biti obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka.

Konvoj je u Potočarima dočekalo više hiljada članova porodica ubijenih Srebreničana na mjestu nekadašnje Fabrike akumulatora. Građani su tu formirali dvije kolone kako bi, jedan za drugim redom, tabute unijeli u jednu od hala bivše fabrike u toku rata korištene kao glavni štab holandskih vojnika koji su služili pri snagama UN-a u zaštićenoj zoni Srebrenica.

Pripreme za dženazu 11. jula u Potočarima su završene. Tabuti će do kolektivne dženaze biti u hali bivše Fabrike akumulatora, a onda će biti prenešeni na rukama članova porodica do mjesta predviđenog za klanjanje kolektivne dženaze-namaza i mjesta ukopa na mezarju u okviru Memorijalnog centra Potočari.

Hala u kojoj su smješteni tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, među kojima je najstarija žrtva rođena 1919. godine, kao i posmrtni ostaci 44 maloljetna dječaka, do dženaze će ostati otvorena za rodbinu i prijatelje i sve one koji se žele molitvom ili na drugi način oprostiti od žrtava.

(AA)