Tihić: SDP-u važniji stranački i lični interesi nego interesi države BiH

tihicmediji

Tihić: SDP-u važniji stranački i lični interesi nego interesi države BiH

 

Stranka demokratske akcije je u koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom ušla sa željom da za Bosnu i Hercegovinu napravi više nego što su to uradile ostale koalicije prethodnih godina. Nažalost, pokazalo se da su za SDP važniji stranački i lični interesi nego interesi države, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Predsjedništva SDA.

Dodao je da su posljednja dešavanja došla u teškom trenutku za BiH.

“Nakon višemjesečnih pokušaja da se formira vlast koju je, između ostalog kočilo i uporno insistiranje SDP-a na nekim hrvatskim pozicijama i nakon narušavanja odnosa s hrvatskim narodom, SDP pokreće smjenu ministara iz reda SDA”, pojasnio je Tihić.

Dodao je da se BiH nalazi u važnom trenutku implementacije političkih sporazuma o državnoj i vojnoj imovini i implementaciji presude “Sejdić-Finci”. S druge strane, istakao je, imamo izabranog predsjednika Srbije, a zbog čijeg izbora mnogi iskazuju zabrinutost.

“I u takvom momentu, SDP-u je važniji stranački interes”, kazao je Tihić.

Nepodržavanje budžeta od strane delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda SDA Tihić smatra neposrednim, formalnim razlogom za raskid koalicije.

Pravi razlozi su, nabrojao je, neslaganje sa Zakonom o policiji za koji SDA smatra da ugrožava nezavisnost policije, suprotstavljanje SDA pokušaju SDP-a da izvrši “totalne kadrovske promjene”, te “protivljenje pokušaju da se iz centrale SDP-a diktiraju i donose odluke o javnim preduzećima i institucijama”.

“SDP ne želi partnere već poslušnike”, zaključio je Tihić.

Dodao je da SDA neće odstupiti sa svojih pozicija te da će, kada za to dođe vrijeme, vidjeti kako će postupiti u Domu naroda.

“Uradit ćemo ono što je u interesu države”, rekao je Tihić.

Na novinarsko pitanje da li smatra da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda podnijeti ostavku i na taj način “zaobići” glasanje u Domu naroda, Tihić je kazao “da je to veoma rizičan potez jer bi onda bila drugačija kompozicija Vijeća ministara BiH”.

Za smjene kadrova SDA u kantonima Tihić tvrdi da su nezakonite jer su prekršene brojne odredbe poslovnika.

(Klix.ba)

sda.ba