Tihić razgovarao sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva

casey-tihi-1-1-400x224

Tihić razgovarao sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva


 

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić razgovarao je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u našoj zemlji Nigelom Casey-jem.

Teme razgovora na ovom sastanku bile su aktualna sitaucija u Bosni i Hercegovini i urgentna pitanja koja čekaju na rješavanje.

Sugovornici su se složili da su mirni protesti građana svakodnevnica demokratskih društava. SDA u potpunosti razumije nezadovoljstvo građana i podržava njihove zahtjeve. Međutim, ključna prepreka i generator ovakvih i sličnih problema u Bosni i Hercegovini je dejtonski Ustav koji je omogućio blokiranje rada ne samo parlamenta, već i svih drugih državnih institucija. Promjene koje su potrebne Bosni i Hercegovini moguće je ostvariti samo ako postoji potrebna kritična masa sa istim zahtjevima i ciljem kako u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću, tako i u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Mostaru i drugdje. U protivnom, mogli bismo biti suočeni sa potpunom blokadom institucija Bosne i Hercegovine koju već najavljuju lideri nekih političkih stranaka, kazao je predsjednik SDA. On je također dodao da je slučaj sa zakonom o JMBG dodatno zakompliciran 5. juna kada je Vijeće ministara jednoglasno donijelo odluku o izdavanju privremenih JMBG čime su svi bošnjački ministri pristali na diktate srpskih političkih stranaka iz RS i time ih dodatno ohrabrili da insistiraju na rješenjima suprotnim Ustavu Bosne i Hercegovine.     

Ovom prilikom je također ocijenjeno da je potpuno neprimjereno protest građana od 6. juna ove godine nazivati talačkom krizom i ovaj se događaj ne može biti izgovor pojedinim političkim snagama. Ono što jeste prepoznato, bila je neadekvatna koordinacija nadležnih policijskih agencija i tome ubuduće treba posvetiti više pažnje, rečeno je ovom prilikom.

Ambasador Casey interesirao se za stavove SDA u vezi sa predstojećim popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini. Nezakonitim odlukama Vijeća ministara i demonstriranim tendencijama u procesu organizacije i provođenja popisa stanovništva narušeno je povjerenje građana u sam popis. Popisni šifrarnik sa rubrikama za etničko izjašnjavanje građana koji će biti definiran nakon popisa stanovništva, etnički sastav popisnih komisija, instruktora i popisivača, stotine hiljada građana sa dvojnim državljanstvima susjednih zemalja ključna su neriješena pitanja koja otvaraju ozbiljne mogućnosti za popisni inženjering zbog kojih bi SDA, zajedno sa drugim bošnjačkim strankama i institucijama mogla donijeti odluku o bojkotu popisa stanovništva, pojasnio je Tihić.

Provođenje presude Sejdić & Finci, Mostar, međudržavni sporazum o graničnim prijelazima također su urgentna pitanja koja čekaju na rješavanje, naglašeno je tokom ovog razgovora.

sda.ba