Tihić: Politika SDP-a je u ćorsokaku!

tihic-fpn-400x266

Tihić: Politika SDP-a je u ćorsokaku!


“Politika SDP-a BiH je došla u jedan ćorsokak. Nakon što su proizveli krizu u BiH na svim nivoima, oni sada postavljaju pitanje vanrednih izbora i pitanje odgovornosti drugih, odgovornosti partnera koje su oni sami izabrali.”

Ovo je danas u Sarajevu izjavio novinarima predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić upitan da prokomentira mogućnost održavanja vanrednih izbora koju je sinoć nakon sjednice stranačkog predsjedništva spomenuo SDPBiH, javlja Fena.

“Umjesto da rješavaju pitanje „Sejdić-Finci”, jedinstveni matični broj, pitanje vojne imovine, oni prozivaju druge da odgovaraju za ono što oni treba da odgovaraju. Kad su u pitanju izbori, znate da je SDA to predlagala prije godinu dana i tad su vanredni izbori imali smisla. Sada nema smisla. Jesmo za izmjenu izbornog zakonodavstva, ali nismo za vanredne, jer se već nalazimo pred redovnim izborima”, kazao je Tihić.

Na novinarsko pitanje da li je moguće realizirati tu ustavnu promjenu, Tihić je kazao to je ta licemjerna politika SDP-a.

“Vidjeli ste, oni podržavaju demonstrante, a odgovorni su što kao vladajuća koalicija nisu predložili zakon o jedinstvenom matičnom broju. Sada govore o vanrednim izborima, a sa svojim partnerima ne mogu dogovoriti ni ono što su ranije potpisali, a kako će dogovoriti izmjene Ustava, izmjene Izbornog zakona”, kazao je predsjednik SDA.

To je, po njegovim riječima, samo jedna priča kojom pokušavaju obmanuti javnost i prebaciti svoju odgovornost na druge.

“Mislim da sada vanredni izbori nemaju smisla i da bi to bila jedna šteta, gubljenje vremena. Sve te procedure koje su po Izbornom zakonu moraju se raspisati šest mjeseci prije održavanja izbora, a da ne kažem koliko nam je potrebno da promijenimo Ustav, da promijenimo Izborni zakon, taman ćemo doći na redovne izbore”, kazao je Tihić.

Upitan da prokomentira izjave iz Banje Luke da su za situaciju u Sarajevu proteklih dana krive stranke iz Federacije BiH, Tihić je odgovorio: „Koliko su krivi SNSD, SDS i HDZ, toliko smo i mi krivi za ove proteste”.

“Mi nemamo nikakve veze s tim protestima. Jako je čudno da jedan premijer (Vjekoslav) Bevanda, koji treba da deblokira situaciju i blokade do kojih je došlo, zagovara blokade. To su nelogičnosti i nije nam shvatljivo da može jedan premijer na takav način se ponašati”, kazao je Tihić.

Na pitanje da li se SDA osjeća krivim za proteste, Tihić je kazao da je SDA opoziciona stranka.

“Šta sam mogao učiniti učinio sam, a to je apelacija Ustavnom sudu da se poništi uredba Vlade RS-a koja je neustavna, nezakonita jer zadire u nadležnosti države BiH. Za sve to vrijeme ova vladajuća koalicija, oni su šutjeli, nisu ništa radili i sada pokušavaju prebaciti odgovornost na parlament, na sve stranke u parlamentu. Zna se ko parlamentu predlaže zakone, to je Vijeće ministara. SDP je izabrao te partnere, izbacio je SDA iz vlasti, pa neka sa njima dogovori”, kazao je Tihić.

(Oslobođenje)

sda.ba