Tihić: Nisu ispunjeni preduvjeti za održavanje novog sastanka o VM BiH

tihicss

Tihić: Nisu ispunjeni preduvjeti za održavanje novog sastanka o VM BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić smatra da nisu ispunjeni preduvjeti za održavanje sastanka predsjednika šest političkih stranaka jer još  nisu približeni stavovi u pogledu raspodjele ministarskih pozicija u Vijeću ministara BiH, a SNSD i SDS te dva HDZ-a i dalje uporno insistiraju na neustavnim rješenjima, kazao je na redovnoj konferenciji za novinare SDA potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović.

Ahmetović je obrazložio da SNSD, SDS, HDZBiH i HDZ 1990 insistiraju na paritetnom etničkom rasporedu pozicija što je u suprotnosti s Ustavom BiH koji predviđa da “funkcioneri imenovani na položaje u institucijama BiH u pravilu odražavaju sastav naroda BiH”.

“Stav SDA je da predmetne pozicije moraju biti popunjene primjenom proporcionalnog etničkog rasporeda u skladu s popisom stanovništva iz 1991.”, rekao je Ahmetović.

SDA smatra da bi još jedan neuspješan sastanak imao loše  posljedice na daljni tok pregovora i negativno bi odjeknuo u javnosti.

Ahmetović se osvrnuo i na sastanak u Cadenabbiji te izrazio žaljenje što nisu postignuti željeni rezultati.

“SDA osuđuje nastale zloupotrebe kolokvija o usklađenosti Ustava BiH s EU. Umjesto da se razgovara o mogućim ustavnim promjenama izjave pojedinih lidera su nas još više udaljile od ustavnih rješenja i uveliko otežale razgovore o formiranju Vijeća ministara BiH”, kazao je.

Istakao je da SDA očekuje da će nakon ovih istupa predstavnicima EU i drugim međunarodnim organizacijama biti jasno gdje je uzrok problema u BiH i ko je za to odgovoran.

Uz čestitku šeste godišnjice od osnivanja Oružanih snaga BiH, SDA je uputila poziv nadležnim institucijama BiH da u budžetskim projekcijama planiraju neophodna sredstva kojim će biti riješen problem prijevremenog penzioniranja pripadnika OSBiH.

sda.ba (fena)