Termoelektrana Tuzla: Uskoro počinju pripremni radovi za izgradnju Bloka 7

dzananovsde211

Termoelektrana Tuzla: Uskoro počinju pripremni radovi za izgradnju Bloka 7


U Termoelektrani Tuzla danas je održana press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja iz prošle i najavljeni projekti u ovoj godini.

U 2017. godini Temoelektrana Tuzla je proizvela 3,5 hiljada megavat sati električne energije i generalno je protekla godina ocijenjena uspješnom. Zbog slabijeg rada hidroelektrana, tuzlanska Termoelektrana je također bila, zajedno sa kakanjskom glavni oslonac u proizvodnji električne energije. Sve obaveze se redovno izmiruju, a također su se pripremili i za izgradnju toplovoda između elektrane i općine Živinice. Glavni projekat je i dalje izgradnja Bloka 7. Na proljeće bi trebali krenuti pripremni radovi za teren i gradilište koji će koštati 18 miliona KM. Pripremne radnje bi trebale biti gotove polovinom godine. Rok za izgradnju Bloka 7 je 56 mjeseci u 6 mjeseci probnog rada.

Tuzlanska termoelektrana je najvažniji oslonac Elektroprivrede BiH. Dokazala je to prošla godina u kojoj je, zbog smanjenog rada hidroelektrana, težište proizvodnje prebačeno na Termoelektranu. Proizvedene su tri i po hiljade megavat sati električne energije, ali i velike količine tehnološke pare i toplinske energije. Izuzev u jednom slučaju, nisu zabilježeni prekidi u isporuci toplinske energije. Ispoštovani su svi dogovori i obaveze, a iz rudnika s ovog područja preuzeto je 3 miliona i 800 hiljada tona uglja. Uloženo je oko 8 miliona KM, od čega je 25 odsto investirano u projekte zaštite okoliša. Zainteresovani su i za bržu toplifikaciju Živinica. Ovaj projekat bi koštao između 12 i 15 miliona KM, u zavisnosti od modela finansiranja.

Ono što je važno je to da smo se pripremili za izgradnju toplovoda između Termoelektrane i općine Živinice. Napravljen je inoviran idejni projekat i mi ćemo u ovim danima načelniku ponuditi rješenje, obzirom da se projekat realizira na području dvije općine, Tuzle i Živinica, najavio je direktor Termoelektrane Tuzla, Izet Džananović.
Na pres konferenciji je istaknuto da Termoelektrana ne učestvuje u zagađenju u onoj mjeri koja se predstavlja u javnosti. No svakako je urađena dokumentacija kojom se definiše izgradnja postrojenja za odsumporavanje. Najavljeno je i potpisivanje ugovora sa Prirodno-matematičkim fakultetom kojim se garantuje izrada studije o učešću u zagađenosti svih subjekata na području Kantona.

Ponudili smo Tuzli i Tuzlanskom kantonu da finansiramo studiju kojom će se pokušati odrediti participacija svih onih koji učestvuju u onečišćenju zraka na području tuzlanske kotline. Obuhvatiće se područje Živinica, Lukavca i tuzle. Dobili smo uvjerenja da PMF raspolaže resursima kojima mogu taj posao uraditi. Odnosiće se na TET i sva druga energetska postrojenja, saobraćaj i mikro ložišta, pojasnio je Džananović.
Glavni projekat u ovoj i narednim godinama je svakako izgradnja Bloka Sedam. Uskoro će se krenuti sa pripremnim radovima koji bi se trebali završiti polovinom godine.

U ovoj fazi pripremni radovi obuhvataju pripremu terena i gradilišta. Naša procjena je da će oni koštati oko 18 miliona KM. I to je definitivni početak radova na izgradnji Bloka 7. Druga faza je infrastrukturno opremanje lokacije i onda kreću geološka istraživanja. Blok 7 je pred početkom fizičke realizacije, potvrdio je Džananović.
Inače, ukupna investicija u Blok 7 je oko 700 miliona eura. 85 odsto sredstava dolazi iz kineske razvojne banke, a ostatak će pokriti Elektroprivreda BiH.

RTV TK

(foto Tuzlarije)