Šta je Izetbegović rekao njemačkoj kancelarki o Erdoganovoj posjeti

merkel izetbegovic-e1525922822915-400x189

Šta je Izetbegović rekao njemačkoj kancelarki o Erdoganovoj posjeti


Na sastanku članova Predsjedništva BiH sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu razgovarano je i o predstojećoj posjeti BiH predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

– Merkel nas je pitala da li će on doći i imati predizborni skup, jesmo li ga mi pozvali…Odgovorio sam da se radi o o skupu Unije evropskih turskih demokrata i njihovom kongresu kojem će prisustvovati Erdogan i ja sa njim, da je Erdogan prijatelj BiH i da nikada ništa loše Turska niti njen predsjednik nisu uradili u odnosu na BiH. Nema nikakvog razloga da mi imamo neki loš odnos prema tome što će on doći u BiH – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH za Al Jazeeru.

Pojasnio je da lobiranje za glasove nije ništa novo, te da u BiH dolaze i hrvatski premijer Andrej Plenković i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

– I mi u istu ovu Njemačku znamo doći i lobirati za glasove. Zatim kod nas dolaze Vučić i Plenković, Dodik odlazi u Srbiju na predizborne skupove. Erdogan će biti u BiH i ne mislim da možemo imati bilo kakve probleme zbog toga. Imat ćemo radnu posjetu i mislim da možemo imati ponovo nešto dobro, definisan model finansiranja autoputa prema Beogradu. Ne vidim zašto bi ta posjeta bila sporna za Njemačku jer nisu šefovi u BiH ni Njemačka ni Turska, a i Merkel i Erdogan su dobrodošli – rekao je Izetbegović.