Svi koji pokušavaju podijeliti Bosnu i Hercegovinu bit će poraženi

s

Svi koji pokušavaju podijeliti Bosnu i Hercegovinu bit će poraženi

Povodom  stalnih negiranja,najava raspada i podjela  države Bosne i Hercegovine, te uvreda izrečenih i učinjenih prema bošnjačkom narodu  , pozivamo sve one koji to čine da odmah i bezuslovno prestanu sa tim.

Bosnu i Hercegovinu nije moguće podijeliti, nisu to uspjeli ni daleko jači, a svi koji to pokušaju, bit će poraženi;

Pozivamo ih da zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu, multietničko društvo, državu ravnopravnih naroda, narodnosti i građana u kojoj će naše razlike biti prednosti i bogatstvo, a ne razlog za sukobljavanje i podjele;

Ovi napadi  unose mržnju i stvaraju nemir među građanima,  a najviše štete donose narodu za čije se interese takvi političari predstavljaju da rade.

Odbacujemo kao neutemeljene, netačne i nedobronamjerne izjave koje vrijeđaju bošnjački narod  Bosne i Hercegovine. Bošnjaci su (bili) najveće žrtve sukoba! Bez obzira na to, bošnjački narod stalno pokazuje spremnost zajedničke izgradnje prostora suživota, koji će biti po mjeri svih i neće nikome biti tijesan!

SDA očekuje da će do kraja godine biti usvojen fiskalni okvir i budžet institucija Bosne i Hercegovine. Ukoliko iz Republike Srpske nastave sa blokiranjem usvajanja budžeta, pozvat ćemo Visokog predstavnika da usvoji fiskalni okvir i budžet koji će osigurati nesmetano funkcionisanje institucija BiH i nižih razina vlasti.

Još jednom želimo naglasiti da neophodni preduslovi za zakazivanje narednog sastanka političkih lidera nisu ispunjeni.  Predsjednik Tihić će organizirati sastanak kada dođe do  promjene stavova i nerealnih zahtjeva stranaka koalicije Dodik-Čović. Smatramo da je postizanje dogovora moguće, ali da se politički akteri moraju vratiti u zakonske i okvire Ustava Bosne i Hercegovine.

sda.ba