Svečano otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u MZ Kiseljak

posrtojenje022

Svečano otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u MZ Kiseljak


Delegacija OO SDA Tuzla danas je prisustvovala svečanosti puštanja u pogon postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mjesnoj zajednici Kiseljak. Postrojenje je Općini Tuzla u ime Vlade Češke Republike svečano predao ambasador te zemlje u BiH, NJ.E. Tomáš SZUNYOG, zajedno sa predstavnicima češke firme “Vodní zdroje”. Bitno je napomenuti da je navedeni projekat iniciran od strane Odbora povjerenika MZ Kiseljak na čijem čelu je bio Abdulah Hasanbašić, predsjednik MO SDA Kiseljak. U tom pravcu je ustrajno nastavio Vehid Mehmedinović, sadašnji predsjednik Savjeta MZ Kiseljak, koji je bio i domaćin današnje svečanosti.

posrtojenje018

Projekat je realizovan u periodu od 2008.-2010. godine u okviru međunarodne razvojne saradnje Češke Republike i Bosne i Hercegovine, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede Češke Republike. Radi se o uvodjenju novog modernog sistema čišćenja otpadnih voda u oblasti jezera Modrac, koje je izvor pitke vode za općine Tuzla, Lukavac i Živinice. Naglašeno je da je projekat rađen po standardima Evropske unije te da je prvi te vrste na ovom području. Na postrojenje je za sada priključeno 700 objekata,  što je polovina njegovog ukupnog kapaciteta.

posrtojenje005
 

Instalirana je fleksibilna tehnologija koja ima kapacitet proširenja izgradnje kanalizacione mreže i spajanja ostatka stanovništva na istu u budućem periodu.

posrtojenje010
 

Češka Republika je kroz program razvojne saradnje u ovaj projekat investirala 1,160.000 KM.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla