Svečano obilježena 20. godišnjica od formiranja Drugog korpusa ARBiH

20drugikorpus 1

Svečano obilježena 20. godišnjica od formiranja Drugog korpusa ARBiH

 

Svečanom akademijom i prigodnim obraćanjima, danas je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla obilježena 20. godišnjica od osnivanja Drugog korpusa Armije Republike BiH.Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima uz smotru ratnih zastava, prisutni građani i zvaničnici Tuzlanskog kantona prisjetili su se 29. septembra 1992. godine kada se pristupilo formiranju Drugog korpusa Armije Republike BiH.

20drugikorpus
“Pored aktivnosti na rješavanju statusnih pitanja boračke populacije, značajnije aktivnosti boračkih saveza odnose se na očuvanje tradicije i obilježavanja značajnih događaja iz naše pravedne odbrambeno-oslobodilačke borbe. Tako su u okviru obilježavanja 20.godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije RBiH organizovane posjete šehidskim mezarjima, Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari, Zaseoku, Nezuku, Rahiću, Brčkom, Husinu, Tuzlanskoj kapiji, Nišićkoj visoravni i mezarju prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću. S ponosom ističemo da smo bili pripadnici najmnogoljudnijeg korpusa Armije RBiH, korpusa koji je sačuvao najveću slobodnu teritoriju u BiH, i za čije ime se vežu mnogi uspjesi, ali i ratovanje u skladu sa svim međunarodnim konvencijama, ” – rekao je Nijaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona.

20drugikorpus 2
Podsjećamo, naredbom Komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga R BiH, od 29.septembra 1992.godine Komanda Oružanog štaba Teritorijalne odbrane prerasta u Komandu Drugog korpusa sa sjedištem u Tuzli. Tada je na čelo ovog korpusa postavljen Željko Knez, dok su tokom rata komandnu dužnost obavljali i generali Hazim Šadić i Sead Delić. Drugi korpus je dao i tri heroja oslobodilačkog rata. Ovo priznanje su dobili Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić. Odlikovanje „Zlatni ljiljan” je dobio 301 vojnik, dok je njih još 90 ovo priznanje dobilo posthumno.

Od formiranja Drugog korpusa Armije RBiH do kraja rata, zbog organizacijsko- formacijskih promjena, mijenjao se broj jedinica i broj ljudi angažovanih u jedinicama, tako da je kroz jedinice ovog korpusa prošlo 168.400 boraca, od čega više hiljada žena. Poginulo je preko 11 hiljada boraca, a oko sedam hiljada boraca iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi. Oni su ugradili svoje živote i dijelove tijela u borbi za opstojnost i suverenost svoje domovine i slobodu svih bosanskohercegovačkih građana.

20drugikorpus 3
U sklopu obilježavanja 20. godišnjice Drugog korpusa Armije RBiH, održane su manifestacije u svim opštinama Tuzlanskog kantona. Položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježja civilnim žrtvama agresije, te borcima koji su svoje živote ugradili u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla