Svečana akademija u Tuzli u povodu Dana šehida

sehidicentralna023

Svečana akademija u Tuzli u povodu Dana šehida

 

Delegacija Općinskog odbora SDA Tuzla na čelu sa predsjednikom dr.sc. Salkom Bukvarevićem danas je uz mnogobrojne porodice šehida i poginulih boraca, delegacije izvršne i zakonodavne vlasti, organizacije i udruženja šehidskih porodica, prisustvovala centralnoj svečanoj akademiji u BKC-u u Tuzli, u povodu tradicionalnog obilježavanja Dana šehida. To je dan sjećanja na sve hrabre borce Armije RBiH koji su svoje živote ugradili u temelje jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

sehidicentralna007
sehidicentralna019
sehidicentralna045
Šehidska mezarja svjedoče i opominju

“Vi svi ovdje koji ste tu ste istinski prijatelji porodica šehida i poginulih boraca, u što nismo ni sumnjali. Svojim dolaskom ste to i potvrdili” – kazao je predsjednik Upravnog odbora Saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona, Hajrudin Halilović.

” Šehidski kaburi opominju sve one drznike koji su htjeli i koji i danas hoće da Bosne i Hercegovine ne bude, da su njihova nastojanja u rušenju BiH uzaludna. Šehidska mezarja svjedoče i opominju na istinu o ponosu, hrabrosti, dostojanstvu i neuništivosti i bosanskog naroda i zemlje Bosne ” – istakao je predsjednik Udruženja šehidskih porodica i poginulih boraca Federacije BiH, Izet Ganić.

O problemima boračke populacije u Tuzlanskom kantonu govorio je ministar za boračka pitanja u Vladi TK Ibrahim Salihović.

Dan šehida ustanovio je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini januara 1995. godine. Islamska zajednica kontinuirano apeluje na svoje članove i sve Bošnjake te na strukture države da se sjećanje na bosanske šehide trajno sačuva i da se vodi puna briga o njihovim porodicama.

” Poslije vjere sloboda je najveće bogatstvo. Biti rob ljudima je najveće poniženje. Poslije vjere valja u slobodu gledati i ulagati. ” – rekao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Tuzla Ahmed ef. Huskanović.


Nikada ne prepustimo zaboravu našom krvlju zapisanu historiju

Skupu je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da država vodi računa o šehidskim porodicama koliko može, međutim da bi trebala i više.

” Njihovi bijeli nišani najsvjetliji su biljezi o našoj časnoj borbi za Bosnu i Hercegovinu i slobodu našeg naroda. Sjećanje je najvrjednije ljudsko imanje i zato sa ponosom čuvamo uspomenu na naše poginule heroje i prenosimo generacijama koje dolaze, kao obavezu i dužnost, da nikada ne prepuste zaboravu našom krvlju zapisanu historiju. Sami sebi postavljamo pitanje jesmo li u poslijeratnom vremenu ostvarili one ciljeve za koje se naša časna i slavna armija borila od 1992.-1995.godine. Iako ideali za koje su se borili i za koje su ginuli bosanski heroji nisu do kraja ostvareni, Bosna je teško ranjena, ali je spašena. Preostaje nam da u vremenu koje je pred nama našu borbu dovršimo, da u narednoj dekadi Bosna i Hercegovina bude ravnopravna članica Evropske unije i NATO-a, da dovršimo gradnju snažne države, snažne ekonomije,zdravog društva koje će garantovati ravnopravnost građana bez obzira na ideologiju, naciju, bilo kakvu pripadnost. Iznenađen sam količinom nerazumijevanja mikrookruženja u odnosu na šehidske porodice.
Kada su temeljna opredijeljenja pred nama, nema i ne smije biti podjela. Tu smo svi u jednoj stranci. BiH, naša sloga i jedinstvo moraju biti iznad svega. Bliži se popis stanovništva i biće pečat stavljen na ono za šta smo se mi borili, ali i na ono za šta su se borili oni koji ne vole ovu zemlju. Mi smo Bošnjaci, Muslimana je po svijetu milijarda i po, od toga je dva miliona nas Bošnjaka, 800 godina nosimo to ime s ponosom. Tako nas je pisala Vizantija, Otomanska imperija, Austrija, Vatikan…Dušmani bi htjeli da nemamo to svoje ime, osamdeset godina su nam bili to zabranili, bili smo neopredijeljeni. Htjeli su da nemamo jezik bosanski. Dakle ponavljam, mi smo BOŠNJACI, nas jezik je BOSANSKI, naša vjera je ISLAM. Mi vjerujemo da su šehidi živi, samo mi to ne osjećamo. Mi vjerujemo da onaj ko je ubio jednog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet. To je naša vjera. Mi učimo da život ima smisla, tome učimo našu djecu. Ne dolazimo iz ništavila i ne vraćamo se u ništavilo. Svako će odgovarati za dobro i zlo pa makar bilo težine zrna gorušice. Neka je vječni rahmet na sve naše plemenite šehide, nek je vječno sjećanje na sve poginule borce Armije RBiH, neka živi Bosna i Hercegovina, naša jedina domovina ! – istakao je u svom obraćanju član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

sehidicentralna036
U toku agresije na našu zemlju od 1992.-1995. godine oko 30.000 djece je ostalo bez jednog, a 2500 bez oba roditelja. Nekoliko djece šehida i danas su svoja potresna životna iskustva podijelili sa prisutnima na svečanoj akademiji.

Brigu o odgoju i obrazovanju djece, prvenstveno djece bez roditelja, posebno djece šehida i poginulih boraca, na nivou SDA vodi Asocijacija ” Fatma”. Ova Asocijacija uspješno radi i u Tuzli, na čelu sa predsjednicom Tenzilom Jusufagić i koordinatoricom Sabirom Mićanović.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla