Svečana akademija povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana Armije RBiH i Zlatne policijske značke

32089921 957969404367440 884092711206912000 n

Svečana akademija povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana Armije RBiH i Zlatne policijske značke


U Zenici je održana svečana akademija Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Svečanoj akademiji u Areni “Husejin Smajlović” u Zenici prisustovali su dobitnici najviših ratnih priznanja i brojne ličnosti iz političkog i društvenog života te nekoliko stotina građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečana akademija započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, učenjem Kur’ana i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je kako su patrioti iz Bosne i Hercegovine uvijek bili na strani sila koje su se borile protiv fašizma i svih loših ideologija.

“Patrioti Bosne i Hercegovine su uvijek bili na strani snaga koje su se borile protiv fašizma i protiv svih povampirenih ideologija, hegemonizma i fašizma, kako u Drugom svjetskom ratu tako i u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Za mene je velika čast da prisustvujem ovoj manifestaciji koja okuplja najhrabrije sinove Bosne i Hercegovine, najzaslužnije za očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine, one koji su omogućili da idemo stazama i ka realizaciji naših ciljeva. To su evropske integracije i prosperitet Bosne i Hercegovine. Svaki građanin i svaki narod na svijetu ima svoju obećanu državu kao što je to rekao rahmetli predsjednik Izetbegović. Naša obećana država je Bosna i Hercegovina. Danas ovdje sjede heroji, oni najzaslužniji i koji treba da ostanu trajni uzor za sadašnje i buduće generacije. Ja čestitam Dan zlatnih ljiljana, a građanima Bosne i Hercegovine čestitam i Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom s porukom da ćemo sigurno živjeti u porodici evropskih zemalja i baštiniti ideju borbe protiv svih oblika diskriminacije”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio kako se naivno vjerovalo da je 1945. godine trajno pobijeđen fašizam te da se nikada više u modernoj Evropi neće ponoviti ni logori, masovni zločini ni genocid, a kako je upravo Bosna i Hercegovina tome svjedočila te da su borci Bosne i Hercegovine na najčasniji način odbranili Bosnu i Hercegovinu.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH rekla je kako se na ovakav način čuva istina o odbrani Bosne i Hercegovine.

“Na dostojanstven način obilježavamo 20. godišnjicu Dana zlatnih ljiljana. Ja čestitam zlatnim ljiljanima što drže do tradicije, što obilježavaju ovaj značajan dan i samo na ovakav način možemo sačuvati istinu o našoj prošlosti i sačuvati prošlost od zaborava. Ovo je prilika da se sjetimo 90-ih godina i želim vam se zahvaliti, kada je bila brutalna agresija na našu zemlju, krenuli ste sa ostalim borcima i pokazali hrabrost, nesebičnost, patriotizam i ustali u odbranu zemlje. Ta hrabrost i danas treba ovoj zemlji. Mi nemamo istu agresiju, ali naša država trpi udare sa svih strana. Pozivam vas da svi zajedno mirnim putem radimo u procesima koji slijede u BiH i na očuvanje onoga što smo krvlju stekli”, rekla je Mahmutbegović.

Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata poručio je da u Bosni i Hercegovini nema mjesta za dalje podjele.

“Nastojimo da budemo servis svim braniocima BiH i članovima njihovih porodica. Branioci BiH su za nas prije svega časni i hrabri ljudi koji su branili državu, narod i institucije Bosne i Hercegovine. Kroz podršku značajnim datumima želimo dati doprinos u očuvanju istine o odbrani BiH, tu istinu prenijeti na mlađe naraštaje sa samo jednom porukom da se nikad i nikome više ne dogodi rat, genocid i stradanje nevinih građana. Izjednačavanje žrtve i agresora nećemo dozvoliti. Patrioti BiH su i dalje u onim redovima koji čuvaju slobodu i jednakopravnost svih građana, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine. U BiH nema mjesta za dalje podjele, nema mjesta za nove oblike fašizma. Odbranili smo je od podjela, odbranit ćemo je i od daljih pokušaja dijeljenja. Još jednom ponavljamo poruku da ova zemlja čija je svaka stopa natopljena šehidskom krvlju podjednako pripada svakom građaninu na cijeloj teritoriji BiH i to je ključni razlog zbog koje je nemoguća bilo kakva podjela Bosne i Hercegovine”, rekao je Bukvarević.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je kako je današnji dan prilika da se svi prisjete odbrane BiH.

“Zadovoljstvo je biti na 20. tradicionalnom godišnjem okupljanju dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH. Na ovakvom okupljanju svi imamo priliku evocirati uspomene i sjećanja na teška vremena borbe i odbrane i stvaranja države. Ovo je ujedno i prilika da se s dubokim poštovanjem prisjetimo svih patriota koji su s početkom agresije 1992. godine na međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta. Posebno se sjećamo onih koji su zarad dostojanstva i očuvanja civilizacijskih vrijednosti, za nas koji smo preživjeli ovaj rat, dali svoje živote. Ostala nam je trajna obaveza sjećanja na sve hrabre borce koji su dali živote. Naša dužnost je da porodice koje su iza njih ostale zbrinemo na najbolji mogući način. Danas 25 godina nakon rata, svi zajedno vodimo borbu za očuvanje cjelovite Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da ćemo ovu bitku izvojevati uspješno”, rekao je Galijašević te iznio korake koje Vlada ZDK poduzima kako bi pripadnici boračkih skupina bili zbrinuti.

Šerif Patković, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka FBiH rekao je kako Bosna i Hercegovina i danas ima mnogo neprijatelja.

“S obzirom na to da je ovo naše 20. jubilarno okupljanje, ja ću biti malo i ličan. Bosna i Hercegovina i danas ima puno svojih neprijatelja. Ima onih koji žive u Bosni, a ne vole je. Kada sam rekao da ću biti ličan, 93. godine sam bio ranjen. Tijelo boli, ali se preživjelo. Prošle i ove godine duša boli. Kada vam neko stavi pamflet i potvori vas za nešto što ne činite, onda duša boli. Za sve one koji optužuju i okrivljuju, ja vjerujem u institucije ove zemlje, ali vjerujem i u čast naših heroja i generala. Mi danas, 25 godina iza rata, trebamo nekome u Evropi i u BiH dokazivati nevinost. Mi dobitnici priznanja odabrali smo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope kao dan dobitnika najvećih ratnih priznanja jer smatramo da nikom na zemaljskoj kugli ne pripada veće pravo na to od nas. Izdržali smo ratne rane, izdržat ćemo i ove”, rekao je Patković uz podsjećanje na nedavno hapšenje komandanta 5. Korpusa Armije RBiH, Atifa Dudakovića, kome su iz Zenice upućene i poruke podrške.

Tokom svečane akademije organizovan je i defile i pozdravljanje zastava raznih korpusa Armije RBiH te izveden prigodan muzički program.