Svečana akademija – 35 godina Univerziteta u Tuzli

un1

Svečana akademija – 35 godina Univerziteta u Tuzli

 


U prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, uz prisustvo istaknutih gostiju iz akademskog, diplomatskog, privrednog, javnog i političkog života iz Bosne i Hercegovine i inozemstva Univerzitet u Tuzli obilježio je danas 35 godina postojanja i rada. Tim povodom, premijerno je emitiran dokumentarni film o Univerzitetu u Tuzli, uručene su Zlatne plakete studentima koji su ostvarili odlične rezultate tokom svoga školovanja i diplomirali prosječnom ocjenom većom od 9,00, kao i najveća priznanja istaknutim pojedincima i institucijama koje su dale značajan doprinos razvoju Univerziteta u Tuzli te razvoju visokog obrazovanja.

O značaju i razvoju Univerziteta u Tuzli govorili su rektor tuzlanskog Univerziteta, prof.dr. Enver Halilović, premijer Tuzlanskog kantona, gospodin Sead Čaušević, ministar obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, gospodin Damir Mašić i predsjednik Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine, prof. dr. Rifat Šahinović, rektor Univerziteta u Bihaću. Svakako prigodnim riječima značaj Univerziteta u Tuzli za cjelokupnu društvenu zajednicu Bosne i Hercegovine istakli su rektori svih javnih univerziteta iz naše zemlje, uvaženi akademici, prof.dr. Muhamed Filipović i prof.dr. Husref Tahirović, kao i načelnik Općine Tuzla, gospodin Jasmin Imamović.

“Univerzitet u Tuzli predstavlja značajan faktor razvoja ne samo Tuzle, nego i cijelog ovog regiona. On pokazuje sklonost da u budućnosti bude još aktivniji i doprinese stvaranju ambijenta za bolji život za sve građane BiH”, kazao je između ostalog rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Enver Halilović.

Federalni ministar obrazovanja i nauke, gospodin Damir Mašić tokom svog obraćanja naglasio je da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine posebno cijeni napore tuzlanske akademske zajednice na stvaranju kvalitetnijeg obrazovanja i naučno istraživačkog rada.

„ Izuzetno cijenimo univerzitet koji ima dugogodišnji obrazovni kontinuitet, te predstavlja važnu instituciju u razvoju i unapređenju izgradnje obrazovne, istraživačke, naučne, ali i duhovne kulture, predstavljajući izuzetno važan stub za razvoj i prosperitet”, poručio je ministar Mašić.

Prema ocjenama premijera Tuzlanskog kantona gospodina Seada Čauševića i načelnika Općine Tuzla, gospodina Jasmina Imamovića cjelokupna društvena zajednica snažnu podršku daje projektu „Kampus Univerziteta u Tuzli” naglašavajući da je u ovom trenutku to najveći razvojni projekat cjelokupnog regiona.

Na današnjoj svečanoj akademiji promovirano je pedeset i dvoje studenata dobitnika Zlatnih plaketa, te su uručena najveća priznanja Univerziteta u Tuzli. Zahvalnice Univerziteta u Tuzli uručene su institucijama i istaknutim profesorima koji su dali značajan doprinos razvoju visokog obrazovanja, plakete Univerziteta u Tuzli uručene su za izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta u Tuzli i najveće priznanje povelje Univerziteta u Tuzli uručene su za izuzetan značaj i doprinos razvoju Univerziteta, te jačanju njegovog imidža u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

Današnji svečani program u cijelosti je rezultat rada studenata i uposlenih Univerziteta u Tuzli i njegovih članica, što na poseban način govori o kvalitetnom radu i bogatstvu tuzlanskog Univerziteta.

Univerzitet u Tuzli kao jedna od najstarijih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, osnovan je potpisivanjem Samoupravnog sporazuma o osnivanju Univerziteta u Tuzli 18. novembra 1976. godine. Odbor za osnivanje Univerziteta imao je 105 članova, a predsjedavao mu je akademik Ismet Mujezinović. Promocija Univerziteta i inauguracija prvog rektora akademika, Tihomila Markovića, održana je mjesec dana nakon toga – 18. decembra 1976. godine.

Univerzitet u Tuzli danas čini 13 fakulteta sa 45 studijskih odsjeka, 65 studijskih programa, oko 16.000 studenata, 427 nastavnika i 510 saradnika angažovanih u nastavi te 278 uposlenika u univerzitetskoj administraciji. Na ovom univerzitetu u prethodnih 35 godina diplomirala su 21.133 studenta. Zvanje magistra nauka dobilo je 1.327 osoba a odbranjeno je 498 doktorskih disertacija.

Prije same svečane akademije delegacije Univerziteta u Tuzli položila je cvijeće na tuzlansku „Kapiju”.

Svečana akademija centralna je manifestacija niza događaja kojom se obilježava ovaj značajni jubilej.

un2
un3

(informacija preuzeta sa zvanične stranice Univerziteta u Tuzli)