Susret Izetbegović – Vučić

izetbegovic-vucic1-658x389-400x236

Susret Izetbegović – Vučić

Dijeljenje


Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i premijer Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Sarajevu u zgradi Predsjedništva BiH.

Izetbegović i Vučić razmijenili su mišljenja o načinima poboljšanja odnosa između bošnjačkog i srpskog naroda, kao i Bosne i Hercegovine i Srbije.

Između ostalog, sagovornici su dogovorili inteziviranje susreta dužnosnika dvije zemlje u narednom periodu, značajniju saradnju u oblasti energetike, razvoja turizma, namjenske industrije, te zajedničke nastupe na trećim tržištima.

Razgovor je uslijedio nakon Vučićevih izjava da su za Srbe i Srbiju od suštinskog interesa dobri odnosi s Bošnjacima. Takvu poruku Vučić je ponovio i tokom ove posjete Sarajevu. Istakao je kako je interes Srbije da ima najbolje odnose sa Bošnjacima te kako je “cilj zemalja regiona izbjeći ratove u budućnosti”.

Govoreći o odnosu Srbije i BiH, Vučić je kazao kako stabilnost zapadnog Balkana zavisi upravo od odnosa Srba i Bošnjaka.

– Nisam došao ovdje da vam se dodvoravam. Srbi i Bošnjaci žive zajedno, ako to neko ne razumije, kupit ću mu naočale. Trenutno sam predsjednik vlade i ono što mislim, to sam i rekao. Sam donosim svoje odluke, ali sam sagledavao stanje već dvije i po godine u cijelom regionu. Mi i Albanci imamo određene probleme u odnosima, ali kako će Srbi i Bošnjaci da se odijele? Šta ćemo sa bezbroj mjesta ovdje u BiH, kako ćemo da se prebrojavamo? Mislim da je to razumna stvar koju svi pristoni ljudi neopterećeni mržnjom razumiju – istakao je Vučić.

sda.ba