Suspendirati direktora SIPA-e Gorana Zubca zbog kršenja zakona

zubacpress

Suspendirati direktora SIPA-e Gorana Zubca zbog kršenja zakona

 


SDA zahtijeva parlamentarnu istragu i utvrđivanje odgovornosti Gorana Zubca, direktora SIPA-e, zbog nezakonitog hapšenja Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Tražimo da Vijeće ministara BiH do okončanja istrage suspendira direktora Zubca zbog teške zloupotrebe položaja.

Također, SDA zahtijeva da se javnosti odgovori zašto na prve tri vodeće pozicije u SIPA-i nakon formiranja nove parlamentarne većine nema niti jednog Bošnjaka, iako je zakonska obaveza da sva tri konstitutivna naroda budu jednako zastupljena!

Veoma je indikativno da SIPA provodi istrage samo u Federaciji, ali ne i u manjem bh. entitetu!

Šemsudin Mehmedović je odgovorno i u skladu sa zakonom obavljao dužnost načelnika Policijske uprave Tešanj u periodu 1992-1995.. U to vrijeme, u Tešnju nije bilo neriješenih ubistava niti logora, a od vjerskih objekata srušeni su samo oni koje su razorile snage Radovana Karadžića i Ratka Mladića, tj. džamije.

SDP zarad fotelja kontinuirano ruši državu Bosnu i Hercegovinu u korist entiteta RS

SDA ima obavezu da zaštiti državu i to ćemo učiniti svim demokratskim sredstvima kada u Domu naroda Parlamenta BiH bude razmatran najnoviji set zakona iz dogovora Dodik-Lagumdžija (Zakon o JMBG, Zakon o državljanstvu BiH, Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Zakon o putnim ispravama BiH).

Imamo obavezu da štitimo interese Bošnjaka i (is)koristit ćemo sve demokratske mehanizme da tu obavezu izvršimo.

Inače, usvajanje ovih zakona su samo jedan u nizu ustupaka SDP-a Republici Srpskoj nauštrb države BiH, posebno nakon najave mogućnosti rekonstrukcije Vijeća ministara u kojem SDP ne bi sudjelovao.

sda.ba