Sulejman Tihić: Stalno tragam za kompromisima

tihicssulle

Sulejman Tihić: Stalno tragam za kompromisima

 

NN: Šta mislite o najavama Rijaseta Islamske zajednice da se predsjednik RS Milorad Dodik proglasi osobom non grata?

TIHIĆ: Svaki dan postoje izjave kojima se negira država BiH, kojima se neigraju i vrijeđaju Bošnjaci. Na sjednici Glavnog odbora SDA mi smo sačinili saopštenje u kojem smo jasno rekli: BiH se ne može podijeliti. Nema te snage ni unutar BiH ni van nje koja to može uraditi. Mislimo da su bosanske snage jače od antibosanskih. Ta poruka je upućena onima koji zagovaraju podjelu BiH. Ne srpskom narodu, taman posla. Nego onima koji to rade da se toga okanu i da sjednu da rješavamo probleme.

NN: Dodik sam kaže da mu i nije pretjerano stalo do BiH. Da li ova druga strana, koja voli BiH, može pokazati hrabrost i izaći s kompromisom koji se ne bi mogao odbiti?

TIHIĆ: Ja stalno tragam za kompromisima. Od prudskog, butmirskog. Bio sam u Narodnoj skupštini RS i jasno rekao da je RS nesporna, da je niko ne može ukinuti. Pokušao sam da razbijem te strahove i da gradimo društvo u kojem će BiH biti komotna za sve. Ne može BiH biti po mjeri Bošnjaka, ni po mjeri Srba i Hrvata. Mora se naći sredina gdje će svi biti zadovoljni. Između Bošnjaka u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i tako dalje, postoje razlike kako vide BiH, a kamoli među narodima. Zato se moramo okrenuti temeljnom dogovoru. Za to treba strpljenja i međusobnog uvažavanja.

NN: Hoće li biti “tragedija” ako postojeći Savjet ministara ostane do izbora?

TIHIĆ: Pa sjećate se vi da je u RS cijeli mandatni period bila u tehničkom mandatu, i to vlada Milorada Dodika! Svakako da to nije dobro, pogotovo što Savjet ministara funkcioniše od sjednice do sjednice očekujući da će ga neko zamijeniti. Što se tiče SDA, došli smo do donje granice i više se ne može. Mi ne možemo pristati da se formira Savjet ministara bez prethodnog dogovora o agencijama i direkcijama jer se bojimo dosadašnje prakse gdje su SNSD i HDZ preglasavali bošnjačke ministre i došlo je do debalansa na štetu Bošnjaka i po broju funkcija i po značaju. Bojimo se da će se to nastaviti jer je koalicija SNSD, SDS i dva HDZ ozvaničena i u pisanom obliku u Mostaru i ona funkcioniše. Kad su u pitanju druge odluke Savjeta ministara, one se mogu zaustaviti. Ali kadrovska imenovanja tu nas mogu preglasati. E sad, postoji problem koliko bi od tih hrvatskih pozicija pripalo SDP-u. HDZ je suglasan da SDP-u pripadne mjesto i zamjenika ministra i dio pozicija u agencijama, ali onda navode i uz obećanje da bude rekonstrukcija federalne vlade.

NN: Ali HDZ kaže da federalna vlada nije uslov, da će to rješavati u trećem koraku, nakon formiranja Savjeta ministara.

TIHIĆ: Oni traže usmeno obećanje. Istina, nisu tražili pisano. Ali ako daš usmeno obećanje, moraš ga i realizovati.

NN: Nemamo budžet, nemamo vlast na državnom nivou, nemamo reforme, nemamo evropsku agendu, dolazi strašna ekonomska kriza, sve stoji… Nije li Dodik ovaj put zaista u pravu da BiH prijeti raspad?

TIHIĆ: Najgore od svega je raspad i promjena granica. Znate da sa granice na Balkanu nikad ne mijenjaju mirnim putem. Uvijek je ratom. A rat je najgora stvar od svega. Sve ovo što imamo je bolje i ako ne funcioniše, nego rat. A ako se govori o raspadu i podjeli, onda je to belaj.

NN: Ali stvari kako idu sada, ne znam kuda idu ako ne upravo raspadu?

TIHIĆ: Da je SDA pobijedila, mi bismo do sada imali Savjet ministara! Mi bismo napravili kompromis. Ovo pitanje postavite SDP-u koji je dobio povjerenje građana, kao i SNSD-u u RS.

NN: Šta zamjerate SDP-u?

TIHIĆ: Morali su nuditi rješenja. I oni i SNSD. Moraju praviti kompromise. Mi bismo ga napravili, kao što smo uvijek radili. Kad je SDA bila pobjednička stranka, mi smo uvijek formirali Savjet ministara.

NN: Neki mediji i političari su govorili da je SDA potpuno potčinjena SDP-u i da nemate uticaj na njih kao što oni imaju na vas?

TIHIĆ: Ma taman posla. Mi imamo veći uticaj na SDP nego oni na nas. U strukturi vlasti mi smo ti koji nosimo posao. Naši ministri su sa daleko većim iskustvom i radnim i profesionalnim nego njihovi. Kod njih imamo problem da oni nikako da se prestroje da su pozicija a ne opozicija. Kad je u pitanju i Savjet ministara, ja sam više uticao na gospodina Lagumdžiju nego iko drugi. Njegova pozicija je bila da treba predsjedavajući da bude iz SDP-a, a ipak je na kraju pristao da bude iz HDZ-a, isto kao što je insistirao na jednom ministarstvu. Tu sam ja imao uticaj na njega. Među nama postoji korektna suradnja, ali i razlike, kao i zakon o unutrašnjim poslovima. Te razlike ne želimo da manifestujemo u javnosti, iako one postoje. Ali ipak je ta koalicija jača nego koalicija sa SBiH.

NN: Ali BiH je u jako teškoj situaciji. Vidjeli smo potez Borisa Tadića, predsjednika Srbije, koji je hrabro Srbe pozvao da siđu sa barikada iako je to “loš” potez sa stanovišta odnosa s javnošću. Šta Vi možete uraditi da pokrenete stvari i spasite da BiH ne potone?

TIHIĆ: Mislim da HDZ treba da istupi i ne napravi grešku kao kad je u pitanju federalna vlada. Eto, mi i SNSD mogli smo vlast formirati i u martu. Ali mi svi smatramo da legitimni predstavnici Hrvata treba da budu u vlasti. Ali ne možemo biti taoci njihove ucjene. Mi ne možemo ići ispod toga. Ja bih sad samo mogao reći dajem bošnjačke pozicije Hrvatima!

NN: Ali BiH je brod koji tone, kažu mnogi. Potonućemo prije nego se vi dogovorite!

TIHIĆ: Ma nećemo potonuti!

NN: Ima li neko u BiH ko bi mogao uraditi nešto poput Tadića i rizikovati svoj izborni rezultat, ali pokrenuti stvari nabolje?

TIHIĆ: Čin političke hrabrosti treba da urade oni koji imaju izborni legitimitet. Ja da ga imam, ja znam šta bih uradio!

NN: Bi li se Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, naljutio na Vas kad biste Vi to uradili?

TIHIĆ: Ja kad bih to uradio, to bi vjerovatno stranku koštalo, jer ja nemam uticaj ni na jedan od medija u BiH. I to bi bilo tretirano kao i do sada. Tadić može raditi taj čin jer ima taj legitimitet. Ovdje legitimitet imaju gospodin Dodik i gospodin Lagumdžija i gospodin Čović. Budite sigurni da će SDA podržati takav čin hrabrosti. Nećemo mi biti koji će izvlačiti neke stranačke interese koje su radili protiv nas kad smo mi to radili.

Avaz’ postao stranački bilten

NN: Kako komentarišete odnos između SDA i “Dnevnog avaza”, i ovog žestokog verbalnog rata?

TIHIĆ: Dugo vremena ovaj medij svojim pisanjima a kasnije i kroz formiranje stranke radikalizuje Bošnjake stalnom pričom o ugroženosti, nepravdama, kritikom onih koji pokušavaju da nešto dogovore. Ako ne dogovore, ne valja, ako dogovore, onda su izdali Bošnjake, dogovaraju podjele BiH. Ja sam to osjetio na svojoj koži kao i sada Bakir (Izetbegović).

NN: Napadaju gospodina Izetbegovića, a ne Vas…

TIHIĆ: Ma napadaju oni i mene. Duga je to priča koja ima svoju pozadinu. Svi moji intervjui imaju barem 15 tužbi u sudu gdje su tretirani od strane (Fahrudina) Radončića protiv mene.

NN: Pa šta onda stoji iza toga?

TIHIĆ: Stoje njegovi lični interesi. “Avaz” je postao stranački bilten. To nije medij kojem se više može vjerovati. U funkciji je privatnog interesa.

Dejan Šajinović

(preuzeto sa sda.ba)