Sulejman Tihić: SDA neće izaći iz Vijeća ministara, neka nas izbace

vijeceministarasda

Sulejman Tihić: SDA neće izaći iz Vijeća ministara, neka nas izbace

 


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je za agenciju Anadolija da se ta stranka neće povući iz Vijeća ministara BiH kako su to prenijeli pojedini bosanskohercegovački mediji izvještavajući sa sarajevskog sastanka šest vodećih stranaka koji čine koaliciju na razini države.

No, Tihić je ponovio da SDA u Parlamentu BiH neće podržati državni budžet.

“Sada je stvar ostalih stranaka iz državne koalicije da li će donijeti odluku o tome da SDA izbace iz vlasti ili ne. SDA se sama neće povući iz Vijeća ministara BiH. Da li će to odlučiti ostale stranke ili ne, to je na njima. Ako smatraju da SDA koja je uvijek bila dio rješenja, a ne problema, treba izbaciti iz vlasti, to je njihova odluka. Ponavljam, mi se nećemo povući”, izjavio je Tihić.

Otkriva da je tokom sastanka “šestorke” čelnik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija “sve vrijeme insistirao na tome da će SDA, ako ne podrži budžet, biti izbačena da iz vlasti”.

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) Milorad Dodik i Mladen Bosić su, kako tvrdi Tihić, na sastanku kazali da je pitanje SDA stvar Lagumdžije, te da će ga oni podržati ako odluči isključiti tu partiju iz vlasti na razini BiH.

Na pitanje na koji način će SDA biti isključena iz Vijeća ministara BiH, ako, zaista, tako odluče ostali stranački lideri, Tihić je izjavio da tu proceduru pokreće predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

“Mislim da su sve to poruke pritiska prema SDA da glasa za budžet. No, mi nećemo glasati za ovakav budžet. Nećemo zbog jedne ili dvije fotelje raditi protiv interesa države. Ovdje je prevladao koncept prednosti entiteta u odnosu na državu. Nama je država uvijek bila na prvom mjestu. Nećemo učiniti ništa suprotno interesima države. SDA nije učestvovala u izradi fiskalnog okvira. Nismo učestvovali u izradi budžeta. Naši ministri u Vijeću ministara BiH su preglasani. Nijedan njihova amandman nije uvažen. Nijedan amandman predsjednika Bakira Izetbegovića, također, nije uvažen. Preglasan je i on. Ne možemo taj budžet podržati, jer ne osigurava neophodna sredstva za funkcioniranje institucija BiH. On ugrožava i put BiH ka EU i NATO”, istakao je Tihić.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da “oni koji ne podrže budžet kao najvažnije pitanje političke strukture sami sebe diskvalifikuju iz Vijeća ministara”.

Lider SDP Zlatko Lagumdžija rekao je nakon sastanka lidera šestorke u Sarajevu da glasanje o budžetu u Parlamentu BiH “predodređuje sudbinu koalicije na nivou BiH”.

“Smatramo da je ovaj budžet nedostatan za funkcioniranje države BiH i da će ugroziti njen rad i put BiH ka EU i NATO-u. Stranci demokratske akcije uvijek je država na prvom mjestu, a onda entiteti”, rekao je Tihić.

SDA je, podsjetio je, uvijek bila faktor rješavanja problema, a ne kreiranja istih.

“Ukoliko ostale stranke smatraju da takva stranka ne treba da bude dio parlamentarne većine oni mogu donijeti takvu odluku. Mi nećemo nikada raditi protiv interesa države”, istakao je Tihić.

SDA je u vezi s pitanjem Srebrenice stava da treba biti osiguran zakoniti izborni proces. To podrazumijeva, između ostalog, zakonita revizija biračkih spiskova za Srebrenicu i nesmetana registracija birača.

Također, Stranka demokratske akcija je protiv ukidanja supervizije jer smatramo da nisu ispunjeni ni zakonski ni politički uvjeti za njeno ukidanje, kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik SDA Sulejman Tihić na pitanje o mogućoj odluci Vijeća za implementaciju mira o ukidanju supervizije za Brčko Distrikt. Pojasnio je da sa zakonske strane nije do kraja riješeno pitanje finansiranja Brčko Distrikta i njegovog predstavljanja u institucijama BiH.

“Uostalom, još uvijek postoji odluka Narodne skupštine RS-a o nepriznavanju Odluke arbitra o proglašenju Distrikta, a Odluku Vlade RS-a o ukidanju entitetske linije donio je nenadležni organ”, pojasnio je Tihić.

Dodao je da u ovom trenutku nisu pogodni ni politički uvjeti za ukidanju supervizije.

SDA smatra da treba donijeti zakon o Distriktu Brčko koji bi riješio sva otvorena pitanja.

(Anadolija/Fena/Vijesti.ba)

sda.ba