Sulejman Tihić: Lagumdžija podržava Dodika jer je u finansijskom škripcu

1tihic-400x199-png

Sulejman Tihić: Lagumdžija podržava Dodika jer je u finansijskom škripcu


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao je u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” da i dalje stoji iza toga da je period vladavine SDP-a, te dogovora Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika, korak unazad kada je u pitanju BiH.

“Evo vidite i Elektroprijenos, sve ukazuje da je to štetno za državu. Apelovala je i Evropska komisija i OHR, i ne znam ko sve više, ali oni su tvrdoglavi. Mogu razumijeti Dodika, on to radi jer mu nije u interesu da funkcionišu institucije države. Pretpostavljam da Lagumdžija to radi jer se nalazi u finansijskom škripcu. Ne lično on, već njegova vlada koju predstavlja. U izbornoj godini je potreban novac da se neke stvari završe.”, rekao je Tihić.

O dogovorima za rješenje pitanja presude Sejdić-Finci Tihić je kazao kako je ta presuda značila mogućnost da se napravi jedan zaokret u konceptu vlasti u BiH, ali da se daje prednost nekim drugim zahtjevima.

“Presuda ‘Sejdić-Finci’ mogla je omogućiti zaokret od jednog etničkog koncepta vlasti u BiH ka građanskoj i umjesto da taj građanski koncept još malo proširimo i promijenimo mi se vraćamo i ovo pitanje pretvaramo u etničko pitanje. Umjesto da riješimo pitanje ostalih i njihovih prava mi rješavamo pitanje o Hrvatima na području FBiH. Ne spominju se Hrvati u RS-u ni Vlajki, ne spominju se Hrvati u institucijama RS-a već u institucijama FBiH, ne spominju se Hrvati kao delegati Vijeća naroda u RS-a već u FBiH…”, istakao je Tihić.

Za nerješavanje pitanja presude “Sejdić-Finci” Tihić je okrivio i HDZ BiH i Dragana Čovića.

“Dok se taj proces odvijao hrvatski političari, HDZ BiH, Čović, Jović ko je već bio, su postavljali sve veće zahtjeve. Mi smo željeli da člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda biraju ljudi iz tog naroda, ali vremenom su postavili zahtjev da se odluke u Domu naroda PS BiH donose većinom predstavnika naroda, odnosno etničko glasanje. Čović je preuzeo inicijativu i diktira tempo ‘Sejdić-Finci’. Lagumdžija, Radončić i ostali mu popuštaju”, rekao je Tihić.

Dodao je kako se nada da će Lagumdžija i Dodik doći pameti kada je u pitanju ova presuda i da će međunarodni faktori vršiti pritisak na njih da do toga dođe.

Što se tiče budućih koalicija SDA s drugim strankama, Tihić je kazao kako ovaj put ne isključuju SBB BiH kao partnera, ali da će ući u koaliciju s onom strankom koja dobije podršku građana i veći broj mjesta.

“Meni je ranije daleko bliži bio Lagumdžija i SDP, ali nakon ovog vremena koliko smo zajedno radili ja sam se razočarao i u Lagumdžiju i SDP. Vjerovao sam da je to jedna bosanska stranka s kojom ćemo zajedno napraviti veliki napredak, međutim njima su stranački interesi najvažniji. Nisu bili dugo u vlasti pa su požurili da zauzmu pozicije i bila im je bitna priča ko će šta uzeti. S Radončićem sam dugo bio u medijskom ratu, ali sada smo u korektnim odnosima”, rekao je Tihić.

Među dobrim stvarima koje je uradio na čelu SDA, Tihić je istakao da je pokrenuo Apelaciju o pitanju državne i vojne imovine, ali da za rješavanje toga koči RS uprkos odluci Ustavnog suda BiH.

Na kraju je istakao kako SDA očekuje pobjedu na idućim izborima, te da sve prognoze idu u tom pravcu.

(klix.ba)
sda.ba