Sulejman Tihić: Izbori rješenje za krizu vlasti

sulejman_tihic_portret_rsa_dr-e1341568915969

Sulejman Tihić: Izbori rješenje za krizu vlasti


Imajući u vidu sadašnju situaciju sa neizvjesnim vremenom trajanja i neizvjesnim ishodom, mislim da će na kraju izbori biti rješenje. Izbori treba da riješe ovu situaciju u FBiH, rekao je u intervjuu za “Nezavisne novine” predsjednik SDA Sulejman Tihić.

“Mislim da je to rješenje i ja ću to podržati ukoliko se za to stvore zakonske pretpostavke”, kaže Tihić.

NN: Hoće li SDA prihvatiti novu parlamentarnu većinu koja se formira na nivou FBiH i na nivou BiH?

TIHIĆ: Ukoliko bude uspostavljena na ustavan i zakonit način – da, a ukoliko bude mimo toga, mi ćemo se tome suprotstaviti.

NN: Kako se planirate suprotstaviti?

TIHIĆ: Suprotstavićemo se u okviru onih demokratskih mehanizama koji postoje u parlamentu i u okviru Ustava i zakona. Ovo što se sada dešavalo, iskustva koja imamo iz kantona, pokušaji koji se čine u FBiH, od strane Vlade FBiH, koja je radila bez kvoruma i donosila odluke, sve je urađeno suprotno Poslovniku. Tome ćemo se odlučno suprotstaviti i jednostavno takve odluke nećemo priznavati.

NN: Zar nije dio demokratskog procesa da određene partije mijenjaju koalicione partnere prije izbora, ali i u toku mandata određene vlasti. Zar Vi to tako ne doživljavate?

TIHIĆ: Svakako da je to dio demokratskog procesa i on ne bi bio proces ako ne bi poštovao proceduru, Ustav i zakone, jer se demokratija zasniva na tome. Ovo sve što sada imamo, kad je u pitanju nivo FBiH, pokazuje da se ne poštuju Ustav i zakoni i da se pokušava putem političke sile provesti nešto što nije u skladu sa propisima.

NN: Smatrate li da je Živko Budimir potpuno u pravu kada kaže da neće pristati na smjenu ministara članova SDA, u stvari, da je bliži opciji da raspiše parlamentarne izbore?

TIHIĆ: Za smjenu svakog ministra moraju postojati razlozi, a naše mišljenje je da su ministri iz SDA u Vladi bili onaj jači dio Vlade, koji je daleko više radio. Ukoliko nema valjanih razloga za smjenu ministara, kao što smatramo da nema valjanih razloga ni za smjenu Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića, koji su u Vijeću ministara pokazali da odgovorno i ozbiljno obnašaju svoje poslove. Gospodin Ahmetović uživa jednu podršku i simpatije u svim političkim krugovima u BiH, bez obzira na etničku i entitetsku pripadnost. I u regionu je ostvario dobru suradnju i sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i u Evropskoj uniji posebno, kada je u pitanju vizni režim. Gospodin Ibrahimović, koji je tek došao, uključio se veoma aktivno kada su u pitanju reforme, sporazum o vojnoj imovini. To govori da za smjenu ministara moraju postojati razlozi. Ne može predsjedavajući Vijeća ministara, uz sve dužno poštovanje, u obrazloženju napisati da je to učinio na zahtjev SDP-a. Treba imati argumente za smjenu.

NN: Vraćamo se na početak. Zar nije dovoljan argument to što SDA nije više dio vladajuće većine?

TIHIĆ: Neka napiše to kao argument. On mora da napiše razlog zašto. U zakonu je rečeno kada predsjedavajući Vijeća ministara može da donese odluku o razrješenju ministara. Druga je stvar ako stranke koje su formirale parlamentarnu većinu sjednu i naprave novi politički dogovor, ali to do sad nije urađeno. Osim pojedinačnih izjava u medijima, mi nemamo neki drugi politički dogovor koji kaže da sada imamo drugačiju kompoziciju Vijeća ministara. Ne može se raditi samo na zahtjevu jedne stranke.

NN: Kako vidite izlaz iz sadašnje političke situacije?

TIHIĆ: BiH je već duboko u krizi, od samih općih izbora, zbog jedne neodgovorne politike i ponašanja SDP-a, koji je prvo želio da Bošnjak bude predsjedavajući Vijeća ministara, onda da određene hrvatske pozicije u Vijeću ministara pripadnu SDP-u, da bi nakon toga činio sve kako HDZ ne bi bio dio parlamentarne većine u FBiH. I kad smo na kraju, kad je prošlo 15 mjeseci i kad je on shvatio neke realnosti u BiH i kada je pod mojim predsjedavanjem šestorkom napravljen politički dogovor, nije prošlo tri mjeseca, a on traži izbacivanje SDA iz vlasti. I umjesto da radimo na provođenju političkih dogovora, koje smo napravili, od popisa stanoviništva, sistema državne pomoći, vojne i državne imovine, proizvodi se kriza vezano za, kako to oni bahato kažu, izbacivanje SDA iz vlasti. Bojim se da nakon nekih poteza, načina izbacivanja, kako to oni pokušavaju mimo Ustava, zakona i poslovnika, ulazimo u stanje haosa, jer više se ne zna koja odluka važi, a koja ne važi, šta se primjenjuje, a šta se ne primjenjuje. Bojim se da će se to prenijeti i na državni nivo i da se već na određeni način i prenosi, jer Vijeće ministara ne radi. Vijeće ministara nema nekih posebnih aktivnosti koje bi bile zabilježene, vjerovatno i zbog ovog iščekivanja smjene ministara iz reda SDA.

NN: Kad kažete on, mislite na gospodina Zlatka Lagumdžiju. Vi ste to dosta personalizovali. Da li je došlo do ličnog sukoba Vas i gospodina Lagumdžije ili jednostavno do sukoba koncepta vlasti, a budžet je uzet samo kao razlog?

TIHIĆ: Budžet je samo povod. Optuživati SDA da nije za dijalog, dogovor i kompromis nema smisla. Ako je iko bio dio tog procesa, bio je SDA i bio je Sulejman Tihić. I kad sam trpio najveće kritike kako izdajem i prodajem bošnjačke interese, kao nisam pravi musliman, kao dijelim BiH, uvijek sam bio opredijeljen za dijalog, dogovor i sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda. I sad SDA optuživati da smo mi protiv dijaloga i dogovora, mi koji smo na neki način bili pokretači sporazuma i oko formiranja Vijeća ministara, popisa stanovništva, i sporazuma o vojnoj i državnoj imovini, mislim da to nema smisla.

Zašto govorim konkretno i pominjem samo Lagumdžiju, možda zato što je on personifikacija te politike, a možda i zbog toga što ta stranka još nikada nije prerasla u pravom smislu iz one komunističke partije u modernu socijaldemokratsku stranku i još je prisutan taj čip lidera, predsjednika i jednog centralističkog načina odlučivanja.

NN: Šta je stvarna pozadina zašto je SDP krenuo u proces raskidanja koalicionog sporazuma sa SDA?

TIHIĆ: Mi smo ušli u koaliciju sa SDP-om sa željom da više uradimo za ovu državu i građane u rješavanju problema, jer se radi o dvije velike stranke, pretežno bošnjačke. Međutim, ubrzo se pokazalo da među nama postoje konceptualne razlike. SDP je potcjenjivao etnički element u BiH, što je vrlo opasno potcjenjivati. Ne treba ga ni precjenjivati, ali potcjenjivati ga pokazalo se da nije dobro. Zatim, želja SDP-a da dominira, da kontroliše sve procese iz jednog centra, iz centrale SDP-a, i to ne samo procese u institucija vlasti već i u javnim preduzećima, procese na nižem nivou, gdje su se poslovne odluke morale potvrđivati u centrali, te dobijati prethodna saglasnost o nekim poslovnim odlukama, od “Telekoma”, “Elektroprivrede”, tendera i svega drugog što se radi.

SDP nije želio partnera, on želi poslušnike. SDA ne može biti poslušnik SDP-u, jer smatramo da smo jača i ozbiljnija stranka. Zatim se pokazalo da SDP nema dovoljno kompetentne kadove. Želje za kadrovskim promjenama po dubini i širini, ne samo direktora, nego i izvršnih direktora, pomoćnika, šefova poslovnica i ne znam šta više nisu mijenjali. I obično nisu dovodili ljude iz sistema, nego sa strane. Pa vidjeli ste, u “Elektroprivredu BiH” su stavili direktora koji nikada nije radio u tom sistemu, koji je, možda, nekad platio račun za struju i to mu je bila jedina referenca. Ili direktora “Autocesta”, koji isto tako nikad nije radio u toj branši i nije građevinski inženjer, nego mašinski. Sa svojim kadrovskim imenovanjima ugrozili su rad javnih preduzeća, rezultate poslovanja i jednog momenta mi smo rekli dosta više kadrovskih promjena i to smo zaustavili u Kantonu Sarajevo. To su neki od razloga zbog čega SDP nije mogao sa SDA. Nismo mogli ni mi s njima i mi smo imali razloga da raskinemo koaliciju, ali smo smatrali da bi to bilo neodgovorno i neozbiljno spram ekonomskog trenutka u kojem se nalazi država i naše društvo. Oni se vjerovatno mogu sa SBB-om lakše dogovarati oko mnogih pitanja oko kojih se ne mogu dogovoriti sa SDA i Sulejmanom Tihićem.

SDP je sa nama bio u nekom formalnom partnerskom odnosu, u braku, kao bi to slikovito rekli, ali je imao istovremno komunikaciju i vanbračnu zajednicu sa SBB-om. Vidjeli ste i ponašanje SBB-a kao opozicione stranke koje je samo bilo usmjereno na SDA i ministre iz SDA, nikako prema SDP-u. Tako da imam osjećaj, kada ovo analiziram, da su oni samo čekali pogodan trenutak kada bi tražili izbacivanje SDA, a ubacivanje SBB-a u vlast. Nisu to mogli učiniti odmah na početku izbora, jer je bilo takvo raspoloženje javnosti.

NN: Znači, po Vašem mišljenju, neizvjesno je kako će se dalje razvijati politička situacija…

TIHIĆ: Potpuno je neizvjesno kako će se dalje razvijati politička situacija, neizvjesno je vrijeme trajanja i posljedice. Bojim se da ulazimo u stanje haosa, a odgovornost za to snose oni koji su tome doprinijeli, oni koji su povukli te poteze. Meni je žao što su dugogodišnji partneri SDA u vlastima, i na državnom i entitetskom nivou, kao što su SNSD i HDZ, jednostavno pristali na taj ultimatum ili SDP, ili SDA.

NN: Jeste li razgovarali na tu temu sa gospodinom Dodikom i gospodinom Čovićem?

TIHIĆ: Razgovarao sam i sa jednim i sa drugim.

NN: Iritira li Vas i stav međunarodne zajednice, većina ambasadora koja kaže da je politička kriza unutrašnja stvar oko koje treba da se dogovore političke stranke…

TIHIĆ: Krajnje je vrijeme da mi počnemo sami da radimo svoj posao, da nam se međunarodna zajednica miješa što manje i kad je u pitanju formiranje vlasti i donošenje odluka. Tako da preuzmemo odgovornost, da građani znaju koga su izabrali i ko donosi kakve odluke. Ranije je to bilo drugačije, onda kada je SDA bila dominantna, kada je imala većinu, onda su se često miješali stranci i mi smo to iz određenih interesa uvažavali. Ali, evo, sada, kada imamo jedno očito skretanje sa reformskog puta, nismo zadovoljni što međunarodna zajednica još jasno i eksplicitno ne kaže da to nije u skladu s onim procesima koji su u BiH vođeni. Ne moraju donositi odluke, ali neka kažu ko čini te korake nazad.

NN: Jesu li izbori rješenje?

TIHIĆ: Imajući u vidu sadašnju situaciju sa neizvjesnim vremenom trajanja i neizvjesnim ishodom, mislim da će na kraju izbori biti rješenje. Izbori treba da riješe ovu situaciju u FBiH. Mislim da je to rješenje i ja ću to podržati ukoliko se za to stvore zakonske pretpostavke.

U politici više nema morala i poštenja

NN: Gospodine Tihiću, jeste li Vi umorni od politike?

TIHIĆ: Na neki način. Ponekad se čovjek osjeti i umorno, nekad sam razočaran što u politici nema više morala i poštenja, iako sam svjestan da to nisu baš svojstvene karakteristike političarima. Činim ono što mislim da je dobro za sve ljude u BiH, bez obzira na etničku pripadnost, i činim onoliko koliko znam i koliko dragi Bog da zdravlja da sve ovo radim. Da gradimo jedno moderno multietničko društvo u BiH, gdje će naše razlike, koje moramo poštovati i uvažavati, biti naše prednosti i bogatstvo, a ne razlog za sukobe. Društvo u kojem ćemo se više posvetiti sadašnjosti i budućnosti, a pitanje prošlosti ostaviti sudovima i istražiteljima.

Radivojević je pristao da aktiviramo ostavku

NN: Slučaj Desnice Radivojevića. Da li je to bila kovertirana ostavka prije preuzimanja mandata, koja je samo aktivirana nakon što je glasao mimo stranke i prešao u drugu političku opciju?

TIHIĆ: Svi kadrovi SDA koji su postavljeni na određene funkcije potpisali su ostavku koja se može aktivirati na osnovu odluke organa stranke. Kada je konkretno u pitanju Desnica Radivojević, prije nego što je ta ostavka aktivirana, ja sam lično razgovarao s njim i tu je, između ostalih, bio prisutan i zamjenik Sarajlić, ali i Erdal Trhulj. To je bilo u prostorijama kancelarije kod ministra Osmanovića. Tada sam Radivojeviću rekao da imamo njegovu ostavku potpisanu, te da ja ne bih volio da je aktiviram s obzirom na našu dosadašnju saradnju i bila bi to veoma loša poruka. Onda je Radivojević rekao da bi možda bilo najbolje da ostavka bude aktivirana. Tek nakon te njegove izjave ostavka je predata Kadrovskoj komisiji i onda predsjedniku Federacije BiH. Ona jeste ranije bila napisana, ali je poslata i aktivirana uz njegovu saglasnost.

Dobar sastanak u Briselu

NN: Kako ocjenjujete nedavni sastanak u Briselu? Da li je to ipak jedna vrsta napretka?

TIHIĆ: Zadovoljan sam rezultatima tog sastanka i, po mom mišljenju, najvažnije je pitanje koje je nekoliko godina bilo kočnica bržeg ispunjavanja uvjeta BiH za članstvo u EU, a to je pitanje kako doći do jednog glasa iz BiH. Mislim da smo na tom sastanku to pitanje veoma dobro razjasnili i da su nam prezentirana dobra iskustva iz decentralizovanih evopskih država, kao što su Španija, Velika Britanija i Belgija. Tako da ćemo, uz dobru i efikasnu koordinaciju, moći daleko brže ispunjavati uvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te neke druge. To su za mene najbitnije stvari sa tog sastanka.

Dio ovog sastanka se dotakao i aktuelne političke situacije i ja sam ukazao na krizu u kojoj se BiH nalazi, na nezakonite i neustavne pokušaje smjene, na želju nove parlamentarne većine da već u prvim nezakonitim odlukama, dok Vlada još nije smijenjena, zavlada javnim preduzećima, finansijskim resursima, policijom, medijima… Ukazao sam na situaciju da BiH može doći u stanje haosa.

NN: Kakav je bio stav gospodina Filea?

TIHIĆ: Gospodin File je na samom otvaranju sastanka rekao da je zabrinut zbog toga što je u vijeme slanja poziva i održavanja sastanka situacija u BiH pogoršana.

(Nezavisne novine)