Studenti iz Beograda treba da vide Tomašicu, Crni Vrh i Memorijalni centar Potočari

21kolegij

Studenti iz Beograda treba da vide Tomašicu, Crni Vrh i Memorijalni centar Potočari

Danas je u Centrali Stranke demokratske akcije u Sarajevu održana sjednica stranačkog Kolegija na kojoj se raspravljalo o aktuelnim društveno-političkim dešavanjima u našoj zemlji. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Stranke Sulejman Tihić.


Analizirana su brojna pitanja te je izražena ozbiljna zabrinutost zakonskim rješenjima, uključujući izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, koja su trenutno u parlamentarnoj proceduri na državnom nivou i kojima se ozbiljno narušavaju, čak i ukidaju nadležnosti državnih institucija. Sve to je suprotno dostignutom stupnju izgradnje demokratskih institucija, suprotno mišljenju i stavovima najrelevantnijih međunarodnih organizacija i ambasada (OHR, Delegacija Evropske komisije u BiH, Misija OSCE, Ambasada SAD i dr.), a primarno u skladu sa dogovorima Dodik-Lagumdžija i Dodik-Čović.

Naročito zabrinjavaju posljednji istupi predsjednika entiteta RS Milorada Dodika koji putem predavanja na visokoškolskoj ustanovi u susjednoj državi, supotpisnici i garantu Dejtonskog mirovnog sporazuma priziva i poziva na raspad države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Milorada Dodika da zajedno sa studentima obiđe najveću masovnu grobnicu otkrivenu nakon Drugog svjetskog rata u Tomašici kod Prijedora i svoje predavanje usmjeri na objašnjavanje činjenica koje će tamo vidjeti. To studijsko putovanje mogu nastaviti posjetom Srebrenici i Memorijalnom centru Potočari kao i obilaskom nekih od 600 do sada otkrivenih masovnih grobnica i stratišta bošnjačkog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini sa primarnom poukom da se ovakvi zločini više nikada ne dese na našim prostorima!

Posebno zabrinjavaju najave resornog ministra Dodikove vlade bošnjačkoj djeci iz Konjević Polja da na bosanskom jeziku pohađaju nastavu nacionalne grupe predmeta. Slučaj djece iz Konjević polja, negiranje države Bosne i Hercegovine i napad na njene institucije, negiranje ratnih zločina i genocida počinjenog nad nesrpskim stanovništvom diljem RS jasno dokazuju da Milorad Dodik i aktualno vođstvo entiteta RS konzistentno provode fašizoidnu politiku Radovana Karadžića i Ratka Mladića te da od nje nemaju namjeru odustati!

Umjesto što je studentima u Beogradu govorio neistine i svoje želje, Dodik ih je trebao odvesti da vide kako se djeca u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću pod šatorima bore za elementarna ljudska prava kao što su obrazovanje na maternjem jeziku! Također ga pozivamo da prestane obmanjivati javnost, prije svega pripadnike srpskog naroda, sa idejama o nekakvim referendumima o otcjepljenju entiteta RS i raspadu države Bosne i Hercegovine jer to nije moguće i nikada se neće desiti!

Taj san nisu ostvarili ni Slobodan Milošević sa podrškom cijelom JNA i memorandumima SANU, kao ni svi drugi prije njega, pa neće ni Milorad Dodik!

sda.ba