Stranka je uvijek spremna za izborni proces

mehmedovic

Stranka je uvijek spremna za izborni proces

 


SDA smatra da bi za sveukupne društveno-političke odnose u zemlji, racionalizaciju te unapređenje demokratskih procesa i izbornog postupka bilo korisno objedinjavanje izbornih ciklusa. Na taj način bi, zasigurno, osigurali preduvjete da se političari i izabrani predstavnici bave poslom za koji su i dobili mandat, a ne da permanentno budu u predizbornim kampanjama, što se svakako negativno odražava na njihov rad i učinke!

 

Sama činjenica da se izbori u Bosni i Hercegovini odvijaju svake dvije godine je, i sa ekonomskog i sa političkog stanovišta teško održiva i neracionalna!
Također, do datuma objave izbora neće se moći riješiti pitanje izbora u Mostaru i Srebrenici. Svakako, ne smijemo zanemariti ni visoke troškove izbornih postupaka i same predizborne kampanje.

Podršku toj inicijativi SDA je dala isključivo iz općeg, a nikako stranačkog interesa. Stranka je uvijek spremna na izbornu provjeru/preispitivanje povjerenja. To su pokazali i rezultati vanrednih izbora kada su građani od ukupno sedam općina, Stranci demokratske akcije ukazali povjerenje u šest i to: Travnik, Srebrenik, Ilidža, Vukosavlje, Vogošća i Sanski Most. Na vanrednim izborima SDA je pobijedila političke protivnike koji su i ovaj put najglasniji u napadima na racionalno i državotvorno djelovanje Stranke.
SDA neće insistirati na spajanju Lokalnih i Općih izbora, ukoliko se za to ne postigne visok stepen suglasnosti relevantnih političkih stranaka!

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je početkom sedmice u Banjoj Luci razgovarao sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom te ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem. Jedna od tema razgovora su bili i penzionirani pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su, već duže od sedam dana u štrajku ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Razgovarano je o načinima rješavanja njihovih problema i ispunjavanja zakonskih obaveza Bosne i Hercegovine uz realna očekivanja da će u narednih nekoliko dana biti postignuta prihvatljiva rješenja.
Za razliku od mnogih „dušebrižnika”, koji se samo slikaju sa penzioniranim pripadnicima OS i ništa ne čine,SDA je poduzela konkretne korake i mjere koje će rezultirati donošenjem prihvatljivih rješenja za egzistencijalne probleme bivših vojnika.

Na banjalučkom sastanku se razgovaralo i o održavanju Lokalnih izbora u Srebrenici. Ponovljen je stav SDA da treba omogućiti svim Srebreničanima, neovisno od njihovog trenutnog mjesta prebivališta, pravo glasa kako bi se osiguralo da lokalna vlast bude u funkciji povratka, kao i dostojanstveno obilježavanje genocida nad nedužnim civilima.
Dogovoreno je da će se ovi razgovori nastaviti.

Redovna sjednica Glavnog odbora SDA bit će održana u subotu 31. marta 2012. godine u Bihaću, gdje će se , između ostalog, razmatrati realizacija procesa povratka u RS.

Na Konferenciji za medije govorio je potpredsjednik SDA i poslanik u Predstavničkom domu PS Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

sda.ba