Srbijanska agresivna politika prema BiH se nastavlja

sda-medjunarodna-zajednica-se-mora-aktivno-ukljuciti-u-rjesavanje-pitanja-obrazovanja-u-rsu-400x226

Srbijanska agresivna politika prema BiH se nastavlja

SDA podržava zaključke sastanka koji je organizirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa udruženjima žrtava rata i genocida iz Podrinja te ministrima iz Vijeća ministara BiH. Preživjeli branitelji i povratnici u RS moraju imati efikasnu pravnu zaštitu države Bosne i Hercegovine. Jedinstveni Fond za podršku ovoj svrsi će zasigurno pomoći njihovom boljem statusu. Trebaju imati i više predstavnika u entitetskim i državnim institucijama kroz formiranje jedinstvenih listi probosanskih stranaka na području RS.


Država Srbija je opet pokazala da joj sporazumi ne znače ništa. Srbijanski Interpol je, kršeći norme međunarodne prakse, raspisao difuzne potjernice za braniocima Srebrenice Orićem i Meholjićem.

Srbijanska agresivna politika prema BiH u formi “jedno mislim, drugo govorim, a treće radim” je nastavljena.

Očigledno je da je u Srbiji počela izborna kampanja. Treba odvući pažnju sa suđenja za najteža krivična djela ratnih zločina u Hagu političkom vođi i vojnom komandantu Karadžiću i Mladiću, osnivačima RS.

Negativne konotacije na domaćim terenima treba ublažiti tako što će se optužiti i branioci Srebrenice, zaštićene zone UN u kojoj je počinjen genocid. Svjesno se zanemaruje činjenica da je Haški tribunal oslobodio Orića poslije dugotrajnog sudskog procesa.

Dok vlasti entiteta RS optužuju druge za sve i svašta, Dodik zaboravlja da je osuđene ratne zločince primao kao heroje, a da je RS potrošila milione KM budžetskih novaca za finansiranje haških optuženika isključivo srpske nacionalnosti, iako je Haški tribunal plaćao troškove njihove odbrane. Budžet se, između ostalog, puni i novcem bošnjačkih povratnika u RS koje niko nije ni pitao da li se s tim slažu.

Očigledno, ekonomska kriza u RS nije dobra tema za vlasti RS tj. šta su sve prodali i koliko su potrošili narodnog novca „štiteći ih” od izmišljenog neprijatelja. Bilo bi bolje da građane informira o tome, a ne da nakon odslužene kazne za počinjene ratne zločine osuđeni zločinci postaju i politički predstavnici u RS. Oni nisu spospobni da unaprijede kvalitet života na tom prostoru. Zbog svega toga nemaju pravo nikome držati moralne lekcije.

sda.ba