Skupština TK usvojila “korona zakon”: Minimalne plaće za oko sedam hiljada radnika

Skupština TK usvojila “korona zakon”: Minimalne plaće za oko sedam hiljada radnika

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je “korona zakon” koji ima za cilj ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

– Najvažnije je da oni kojima je bio zabranjen rad dobiju određenu naknadu. Vlada TK je odredila da to bude minimalna plaća od 406 maraka – rekao je premijer TK Denijal Tulumović.

Pravo na subvencije po zakonu imaju pravna lica, odnosno privredna društva, izuzev javnih preduzeća, banaka i drugih finansijskih organizacija, udruženja, javnih institucija, organa uprave, organa i jedinica lokalne samouprave. Također, pravo na subvenciju mogu ostvariti i fizička lica – obrtnici koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost

U odnosu na prijedlog koji je jučer usvojila Vlada TK, na današnjoj sjednici uvrštena su i dva amandmana. Prema jednom pravo na subvenciju imat će i fizička lica koja porez na dohodak plaćaju prema paušalno utvrđenom iznosu. Ova izmjena odnosi se na stare zanate poput frizera, krojača, kovača… Drugi usvojeni amandman odnosi se na one kojima rad nije zabranjen, ali je indirektno onemogućen. To su na primjer, knjižare, kojima nije zabranjen rad, ali se nalaze u tržnim centrima koji su zatvoreni, pa im je na taj način indirektno onemogućeno da rade.

– Pravo na minimalnu plaću usvajenjem ovoga zakona, prema trenutno dostupnim podacima, ostvarit će više od 7.000 radnika na području Tuzlanskog kantona, što će na mjesečnom nivou koštati nešto više od 2,8 miliona KM. Zakon predviđa subvencioniranje plaće od aprila za sve mjeseca trajanja stanja prirodne nesreće, ali i mjesec dana nakon prestanka stanja prirodne nesreće – rekao je za Faktor Midhat Čaušević, zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Predsjednik Skupštine TK žarko Vujović iz SD-a rekao je da je usvajenje ovog zakona samo početak.

– Vlada TK osloboditi nekih 130 miliona KM beskamatnih sredstava, tako da će ih moći uzeti oni koji su pogođeni trenutnim stanjem. Također, planirano je još rebalansa budžeta, kako na federalnom, ali i kantonalnom nivou, imat ćemo i pomoć MMF-a. Sredstva za finansiranje zakona obezbijeđena su na osnovu ušteda napravljenim unutar ministarstava – rekao je Vujović.

Kada su u pitanju uslovi za ostvarivanje prava na subvenciju, predviđeno je da imaju sjedište, odnosno registrovanu poslovnu jedinicu na području Kantona, da je porezni obveznik zaključno sa januarom 2020. godine obračunao i isplatio plaće sa pripadajućim porezima i doprinosima, da im je,naredbama štabova civilne zaštite, zabranjeno obavljanje djelatnosti, te da je zadržan broj prijavljenih radnika na dan 29.02.2020.godine, osim onih radnika kojima je istekao ugovor o radu ili koji su sporazumno prekinuli radni odnos.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskm pravim branilaca i članova njihovih porodica, danas je bio prva tačka dnevnog reda Skupštine TK, ali je odmah povučen na zahtjev predlagača, odnosno resornog ministarstva. O ovom zakonu i njegovim amandmanima će se raspravljati na skupštinskom Kolegiju zakazanom za utorak, kada će se razgovarati i o prijedlogu dnevnog reda hitne sjednice zakazane za 8. maj. Kako saznajemo, predstavnici boračkih udruženja s područja TK, nakon povlačanje pomenutog zakona, napustili sjednicu nezadovoljni ovom odlukom.

Faktor.