Skandiranje i veličanje genocida ljudski i civilizacijski ambis

s

Skandiranje i veličanje genocida ljudski i civilizacijski ambis

 

U povodu necivilizacijskog ponašanja navijača rukometnog kluba „Maribor”, koji su u toku utakmice sa rukometnim klubom „Gradačac”, skandirajući Nož, žica, Srebrenica! bodrili svoje navijače, SDA izražava duboku zabrinutost i osudu!

Zabrinutost je tim veća jer se radi o isključivo mladim ljudima, navijačima koji su zloupotrijebili sportsko druženje dva rukometna tima iz prijateljskih država i svrstali se na stranu veličanja najvećeg i najbrutalnijeg zločina na evropskom tlu nakon II svjetskog rata – Srebreničkog genocida!

Pozivamo ove mlade, zavedene ljude da, poput predsjednika Republike Slovenije Danila Tirka i brojnih drugih slovenačkih zvaničnika posjete Memorijalni centar Potočari – Srebrenica i da se na licu mjesta uvjere u razmjere zločina, nehumanog postupanja i najsvirepog likvidiranja hiljada nedužnih civila te da sami prosude o svemu onome što se dešavalo jula 1995. godine. Svi ti događaji bacili su neizbrisivu civilizacijsku mrlju na sistem vrijednosti Ujedinjenih naroda, demokratske norme i principe života i suživota, zbog čega je i sam generalni sekretar UN Koffi Anan izjavio da je Srebrenica najmračnija mrlja u povijesti UN!

sda.ba