Sjednica Predstavničkog doma nastavljena razmatranjem izmjena Izbornog zakona

parlament44

Sjednica Predstavničkog doma nastavljena razmatranjem izmjena Izbornog zakona


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas ranije prekinutu sjednicu raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji mu je uputio Dom naroda nakon što ga je usvojio na prijedlog Kluba hrvatskih delegata.

Predloženim izmjenama se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici SDA: Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Šefik Džaferović, Safer Demirović, Hazim Rančić, Asim Sarajlić i Šemsudin Mehmedović.

Poslanici će razmatrati principe tog zakona, za koji predlagači navode da predložena rješenja u potpunosti otklanjaju neusaglašenosti utvrđene odlukama Ustavnog suda BiH.

Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, jedna je od tačaka obimnog dnevnog reda sjednice.

Budžet za finansiranje institucija je 950 miliona KM. Istovremeno, prihodi za servisiranje vanjskog duga iznose 1.004.062.329,00 KM, tako da predloženi budžet ukupno iznosi 1.954.062.329,00 KM.