Sejfudin Tokić: Popisivači u RS-u od Bošnjaka insistiraju da svi budu prisutni na mjestu popisivanja

sejfudin-tokic

Sejfudin Tokić: Popisivači u RS-u od Bošnjaka insistiraju da svi budu prisutni na mjestu popisivanja

Koordinator Koalicije nevladinih organizacija “Bitno je biti Bošnjak” Sejfudin Tokić u izjavi za Fenu kaže da, prema informacijama s terena, najkrupniji problem u dosadašnjem toku popisivanja stanovništva u Bosni i Hercegovini jeste pojava da se u Prnjavoru, Mrkonjić-Gradu i u nekim drugim mjestima Republike Srpske onemogućava da jedan član domaćinstva upisuje druge članove domaćinstva.

“Popisivači, pretežno srpske nacionalnosti, od Bošnjaka insistiraju da svi budu prisutni na mjestu popisivanja što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva i predstavlja ozbiljnu opstrukciju provođenja cjelokupnog procesa”, kazao je Tokić u izjavi za Fenu, komentirajući upit u vezi s problemima tehničke i druge naravi koji su obilježili početak popisa u BiH.

Kada je u pitanju problem privatnosti podataka, Tokić navodi da je ta oblast zakonski definirana, te da je obaveza popisivača da pod krivičnom odgovornošću te podatke moraju čuvati i držati u tajnosti.

Naglašava da je nespremnost određenog nivoa općinskih i struktura na državnom nivou, a u prvom redu Agencije za statistiku BiH, bila evidentna i uoči samog popisa.

Tokić je mišljenja da će i pored prisutnih poteškoća, uz određene korekcije, te eliminiranje iz timova onih ljudi koji se ponašaju izvan i iznad zakona, proces popisa stanovništva u BiH, ipak, biti uspješno priveden kraju.

(FENA)
sda.ba