SDP i DF nisu opozicija SDA-u, već su opozicija interesima penzionera i boraca

Parlament-FBiH-400x210

SDP i DF nisu opozicija SDA-u, već su opozicija interesima penzionera i boraca


SDP-u i DF-u očigledno ne odgovara stabilnost u Federaciji BiH već svojim potezima uporno prizivaju haos i anarhiju.

Kada su saznali da je zakazana sjednica federalnog parlamenta na temu PIO i boračkih zakona namjerno su za dan ranije zakazali svoju sjednicu. Dakle, namjera im nije usvajanje Izbornog zakona , već pokušaj blokade i izazivanje haosa u Federaciji. Ove stranke su do sada u više navrata pokazale da njihov interes nisu reforme, već uskostranački interesi kroz jeftino politikantsvo. Za SDA su penzioneri, prava boraca, stabilni budžeti i evropski put BiH puno važniji od izmjena Izbornog zakona, i SDA će se u skladu sa tim prioritetima i ponašati i voditi rad Parlamenta Federacije BiH.

SDA je u više navrata pojasnila da je prijedlog Zakona SDP-a i DF-a koji se nalazi u proceduri u federalnom parlamentu utemeljen na istim principima na kojima je utemeljen prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se od ranije nalazi u proceduri u državnom parlamentu predloženog od strane SDA.

Nisu SDP i DF ovakvim ponašanjem opozicija SDA-u već su opozicija interesima penzionera i boraca.

Podsjećamo javnost da SDP zajedno sa HDZ-om nije glasao za zakone o igrama na sreću i penzijskom i invalidskom osiguranju, a da su protivno javnoj podršci evropskom putu BiH glasali protiv svih reformskih zakona na koje su se obvezali potpisujući Reformsku agendu.

Posebno napominjemo štetno djelovanje ove grupacije u prošlom mandatu kada su u dogovoru sa Dodikom urušili brojne dostignute reforme u BiH, poput Zakona o prebivalištu. Pored toga, SDP svojom politikom sprečava podnošenje apelacije protiv 9.januara, a najavljenim kandidaturama u RS-u će olakšati izbor SNSD-ov kandidata u Predsjedništvo BiH.