SDA: Zvanično inicirano formiranje rezervnog sastava policije u FBiH i kantonima

1000 1511007358sda-glavni-odbor-18112017-MZ 61-400x266

SDA: Zvanično inicirano formiranje rezervnog sastava policije u FBiH i kantonima


Stranka demokratke akcije (SDA) zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima.

Istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

– S obzirom da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezervni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima – saopšteno je iz SDA.

SDA očekuje ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu.

– SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost – zaključuju iz SDA.

Faktor.ba