SDA: Sva moguća sredstva preusmjeriti u borbu protiv koronavirusa i stabilizaciju ekonomije

SDA: Sva moguća sredstva preusmjeriti u borbu protiv koronavirusa i stabilizaciju ekonomije

Kolegij SDA, na danas održanoj online sjednici, donio je 10 zaključaka, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije. 

Zaključci su sljedeći:

1. Podržavamo mjere nadležnih institucija kojima je efikasno spriječeno nekontrolisano širenje koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujemo građanima na odgovornom odnosu spram propisanih mjera i pozivamo da se, uz potrebna prilagođavanja, nastavi sa primjenom ovih mjera koje pokazuju rezultate.

2.Tražimo od Vijeća ministara BiH da predstavi program mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize i spašavanje radnih mjesta, kao i da osigura potrebne aranžmane sa MMF-om.

3. Pozdravljamo usvajanje Nacrta zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije, te njegovo upućivanje Parlamentu FBiH. Uz eventualne korekcije Nacrta zakona i uvažavanje svih opravdanih primjedbi, ovaj Zakon je potrebno hitno usvojiti i što prije krenuti sa provođenjem mjera za stabilizaciju ekonomije FBiH.

4.Pozivamo sve nivoe vlasti da pristupe rigoroznom rabalansiranju svojih budžeta usmjeravanjem svih raspoloživih sredstava na borbu protiv epidemije i saniranje ekonomskih posljedica epidemije.

5.Očekujemo hitno formiranje Stabilizacijskog fonda Vlade FBiH, kojim će se finansirati doprinosi svim obrtnicima čija je djelatnost obustavljena, kao i svim drugim ugroženim radnicima u realnom sektoru.

6. Pozivamo sve nivoe vlasti da donesu potrebne odluke kojima bi se značajno smanjile plaće u javnom sektoru koje su iznad dva prosječna lična dohotka, a ušteđena sredstva usmjerila za podršku realnom sektoru.

7. Pozivamo Vladu i Parlament F BiH da donesu potrebne odluke kojima bi se za 80 posto smanjio iznos za finansiranje političkih stranaka a ta sredstva preusmjerila u Stabilizacijski fond za podršku ekonomiji i spašavanje radnih mjesta.

8. Pozivamo Vladu F BiH da hitno donese potrebne odluke u cilju smanjenja cijena nafte i naftnih derivata i njihovog usklađivanja sa cijenama goriva na svjetskom tržištu.

9. Podržavano odluku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede o značajnom povećanju finansijske podrške za proljetnu i jesenju sjetvu, te pozivamo i sve ostale nivoe vlasti da u skladu sa svojim kapacitetima pruže podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane.

10. Ocjenjujemo da je Vlada FBiH postupila odgovorno kada je uvažila kritike javnosti i građana, te izmijenila odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti tako što će se, nabavkom medicinske opreme i raspodjelom proporcionalno broju stanovnika preko kantonalnih zavoda za zdravstvo, realizirati zahtjevi građana da sve sredine na jednak način podnesu teret krize.

Istovremeno, pozdravljamo najavu premijera FBiH Fadila Novalića da zbog ove izmjene neće biti ugroženo finansiranje općina i kantona koji nisu samoodrživi, saopšteno je iz SDA.