SDA: Sumnje u vezi respiratora iz Kine su opravdane, očekujemo brzo provođenje istrage

SDA: Sumnje u vezi respiratora iz Kine su opravdane, očekujemo brzo provođenje istrage

Zaključke Kolegija SDA prenosimo u cjelosti:

– Pozdravljamo jedinstveni nastup i duh saradnje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, koji je rezultirao usvajanjem inicijative za ubrzanje evropskog puta i uspostavljanjem ad hoc Političke radne grupe.

– Pozdravljamo usvajanje Antikorona zakona i Rebalansa budžeta Federacije BiH, kojima će biti omogućeno ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije na području Federacije.

– SDA je spremna podržati imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice u skladu sa principima ranijeg koalicionog dogovora, nakon čega je potrebno krenuti i u izbor rukovodilaca preostalih državnih institucija i agencija.

– Pozivamo Vijeće ministara, sa fokusom na Ministarstvo finansija BiH, da hitno privede kraju izradu i usvajanje Budžeta Bosne i Hercegovine.

– Pozivamo Vijeće ministara BiH da, u saradnji sa epidemiološkim službama i entitetskim kriznim štabovima, izvrši zdravstveno-sigurnosnu procjenu na temelju koje bi Centralna izborna komisija BiH poduzela pripreme za početak izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

– Podržavamo pokretanje istražnih radnji, te očekujemo ubrzano provođenje istrage s ciljem provjeravanja zakonitosti nabavke respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH, uzimajući u obzir čitav niz opravdano iskazanih sumnji u vezi sa ovom nabavkom.

– Podržavamo odluku Vlade Federacije BiH da se preispitaju i učine dostupnim javnosti nabavke koje su vršile federalne institucije za vrijeme pandemije. Očekujemo da to isto učine i svi drugi nivoi vlasti u BiH.