SDA: Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma

sda sjednica dolazak DZKRSA 9

SDA: Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma

Nakon što je jučer u Skupštini Srbije usvojena Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti, stigla je i reakcija iz Stranke demokratske akcije. Saopćenje SDA prenosimo u cjelosti:

„Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, koja je jučer predstavljena u Skupštini te zemlje, ukazuje da Srbija još uvijek pogrešno tumači Dejtonski mirovni sporazum.

Tretiranje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kao prioriteta u strategiji nacionalne odbrane Srbije, predstavlja očiglednu zamjenu tezu. BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno.

Unutrašnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja odbrani Srbije, te njihovo uvrštavanje u strategiju odbrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva odbrane Srbije prema BiH.

Srbija nije nikakav garant Dejtona, već je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om, a pokušaj Ministarstva odbrane Srbije da Srbiju svrsta u taj red velikih sila ukazuje samo na nerealne pretenzije zvaničnog Beograda.

Kada se već referiše na Dejtonski mirovni sporazum, Ministarstvo odbrane treba prije svega da u svoje akte uvrsti prvi član Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana ”da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine”“, saopćeno je iz SDA.