SDA: Simbolično obilježena 24. godišnjica osnivanja stranke

24g

SDA: Simbolično obilježena 24. godišnjica osnivanja stranke

Povodom obilježavanja 24. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA) na Šehidskom mezarju „Kovači” proučena je Fatiha i položeno cvijeće osnivaču i prvom predsjedniku SDA Aliji Izetbegoviću.

S obzirom na trenutnu situaciju izazvanu elementarnim nepogodama, ova godišnjica se obilježava na simboličan način.

24d
24c
Potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rukovodstvu stranke, kantonalnim i općinskim organizacijama svih nivoa vlasti SDA u BiH, gostima i članovima čestitao godišnjicu osnivanja stranke.

Pročitao je i poruku predsjednika SDA Sulejmana Tihića u kojoj članstvu i rukovodstvu čestita godišnjicu osnivanja stranke sa željom da SDA nastavi putem kojim su prije 24 godine krenuli predvođeni Alijom Izetbegovićem u borbi za BiH.

– Vjerujem da ću uskoro biti u mogućnosti da se vratim svojim dužnostima u stranci i državi i zajedno s vama da dam doprinos oporavku stanja u zemlji – navodi se, uz ostalo, u Tihićevoj poruci.


U izjavi za medije Izetbegović je kazao da SDA danas ne proslavlja godišnjicu nego je obilježava, te da ovu godišnjicu treba obilježiti na dostojan način, pomažući narodu koji je u nedavnim poplavama i klizištima koje su pogodile BiH izgubio svoju imovinu.

Izrazio je stav da SDA i sve druge stranke u ovoj državi, u svojoj predizbornoj kampanji trebaju u narednih pet mjeseci raditi na zbrinjavanju stanovništva koje je pogođeno poplavama i klizištima.

– Svako mora dobiti krov nad glavom i svako mora biti sretan – istakao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, u oktobru SDA treba pokazati da ima snage da mijenja sebe, da izađe s novim ljudima i s novim idejama.

– Ukoliko SDA želi da ima uticaja, onda mora i treba imati novi entuzijazam i energiju i da ovih osam godina popravimo kroz sljedećih osam dobrih godina – rekao je Izetbegović.

Istakao je da su posljednjih osam godina bile godine konfuzije, gubljenja radnih mjesta, „osam godina bezidejnosti, a sljedećih osam godina SDA će popraviti stanje u zemlji”.

Podsjetio je na vrijeme kada je SDA osnovana, na teška ratna vremena, te kazao da je politička situacija zahtijevala i prisilnu saradnju s drugim, često suprotstavljenim stranama, „ali “definitivno vrijeme koje je SDA obilježila je bolje ili manje loše od ovoga vremena koje imamo posljednjih osam godina”.

Izetbegović je praveći komparaciju od 2006. do 2010. kazao da je, definitivno, to bilo vrijeme izgubljenih reformi, a da je vrijeme od 2010. do danas vrijeme izgubljenih radnih mjesta, te dodao da je u posljednjih osam godina izgubljeno na hiljade radnih mjesta.

– Kada to uporedite s vremenom kada je SDA vladala, vodila procese u ovoj zemlji, definitivno je jasno da je SDA uradila bolji posao – zaključio je Izetbegović.

24f

(Fena/Foto:Oslobođenje)