SDA: Protivzakonite aktivnosti konzula Hrvatske su napad na ugled BiH

SDA-logo-slider-400x189

SDA: Protivzakonite aktivnosti konzula Hrvatske su napad na ugled BiH


Stranka demokratske akcije objavila je saopštenje za medije nakon informacija o aktivnostima hrvatskih obavještajaca u Bosni i Hercegovini, koji su vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u našoj zemlji da prenose oružje u lokalne mesdžide.

– Zaprepašteni smo informacijama iznesenim od strane ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o podmetanju dokaza koje je organizovao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini. Ponavljane izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama hiljada ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protuzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordiniranu akciju pojedinih organa Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebno Bošnjaka – navodi se u saopštenju SDA.

Dodaje se da se takve aktivnosti poduzimaju s očiglednom namjerom ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i pogoršanja odnosa među narodima u Bosni i Hercegovini, a vode i pogoršanju odnosa između dvije države.

– Najoštrije osuđujući ove aktivnosti, SDA traži od od pravosudnih institucija  i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju.  Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli – istaknuto je u saopštenju.