SDA protiv asimetričnih rješenja i novih izbornih jedinica

predsjednistvosda

SDA protiv asimetričnih rješenja i novih izbornih jedinica

 


Predsjedništvo SDA je protiv asimetričnih rješenja i formiranja nove izborne jedinice.

Presudu Sejdić – Finci treba provesti u predviđenom roku putem direktnog izbora članova Predsjedništva BiH od kojih se dva biraju iz Federacije BiH, a jedan iz RS-a, uz eliminiranje etničkog predznaka.

Ukoliko postoji suglasnost i drugih stranaka, SDA je spremna podržati i indirektan izbor članova Predsjedništva BiH pod uvjetom da preimućstvo u izboru ima  Zastupnički u odnosu na Dom naroda i da se osigura ravnopravna pozicija Kluba ostalih sa klubovima konstitutivnih naroda. Indirektan izbor podrazumijeva i promjene nadležnosti Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

Zalažemo se za rješenja po kojem će Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imati 21 delegata  (iz entiteta RS bira se sedam (7) članova – četiri (4) Srbina, i po jedan (1) Bošnjak, Hrvat i ostali, a iz FBiH bira se četrnaest (14) članova – pet (5) Bošnjaka, pet (5) Hrvata, dva (2) Srbina i dva (2) pripadnika ostalih bh. građana).

Predsjedništvo Stranke  smatra da Zlatka Lagumdžiju treba smijeniti iz najmanje 12 razloga koje smo već naveli kao i zbog drugih propusta (blamaže prilikom posjete premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predstavljanje posjete Banjoj Luci kao zvanične posjete ministra vanjskih poslova BiH Banjoj Luci itd.). Konačnu odluku o smjeni Zlatka Lgumdžije i glasanju svojih poslanika,  SDA će donijeti neposredno pred glasanje kada budemo imali sve zakonske i političke elemente (kompletan dogovor o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH i dr.).

Predsjedništvo SDA podržava inicijativu za pokretanje procedure razrješenja kantonalnih vlada tamo gdje su ispunjeni zakonski i politički uvjeti, vodeći pri tome računa o ekonomskim i drugim problemima u kantonu.

Pozivamo građane Srebrenice da se do 24. augusta ove godine registriraju u Srebrenici da bi mogli glasati na predstojećim lokalnim izborima.

Predsjedništvo Stranke traži da u popisnom obrascu budu izričito spomenuta tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati, Srbi, a da se ostave rubrike za ostale i one koji se ne žele etnički izjasniti. Odlučno odbacujemo sva insistiranja da se iz popisnog obrasca izbace rubrike sa imenima konstitutivnih naroda jer je to suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine i elementarnim ljudskim pravima. Tim prije što su popisni obrasci u Hrvatskoj i Srbiji sadržavali imena konstitutivnih naroda susjednih država.

Prihvaćena je informacija Glavnog operativnog izbornog štaba o pripremi lokalnih izbora i definirani politički ciljevi.

sda.ba