SDA predlozila kandidate za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine

s

SDA predlozila kandidate za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine

 

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA usvojena je informacija o potpisanom Sporazumu o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine između SDA i SDP-a, a na temelju političkog dogovora predsjednika šest stranaka od 28. decembra 2011. godine.

Prema Sporazumu, SDA-u su pripale dvije ministarske pozicije na koje je Predsjedništvo Stranke predložilo Sadika Ahmetovića za ministra sigurnosti, a Muhameda Ibrahimovića za ministra odbrane Bosne i Hercegovine. Kandidat SDA za zamjenika ministra finansija i trezora BiH je Fuad Kasumović.

Predsjedništvo SDA smatra da predloženi Nacrt zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH nije prihvatljiv. Osnovni razlog za takvu ocjenu je činjenica da pojedine odredbe dovode u pitanje operativnu i(li) finansijsku samostalnost policije (između ostalog, smjena direktora FUP od ministra i Vlade FBiH, i stavljanje policije pod direktni političku kontrolu, obezvrjeđujući ulogu i funkciju Nezavisnog odbora i dr.)! Ovaj prijedlog znači korak unazad u odnosu na dostignuti nivo reformi policijskog sektora, što Bosna i Hercegovina sebi ne smije dopustiti nakon višegodišnjeg zastoja reformskih procesa na putu prema članstvu u evroatlantskim strukturama.

sda.ba