SDA poziva SDP i premijera Nikšića da riješe probleme u Federaciji koje su sami proizveli

vlada-fbih-400x199

SDA poziva SDP i premijera Nikšića da riješe probleme u Federaciji koje su sami proizveli


SDA nije konsultirana niti je na bilo koji drugi način učestvovala u smjeni ministra finansija FBiH Ante Krajine. Ova smjena izvršena je na osnovu ranije podnesenog zahtjeva premijera Federacije.

SDA osuđuje ponašanje SDP-a i premijera Federacije BiH koji dodatno kompliciraju situaciju u Federaciji i poziva ih da bez odlaganja riješe problem koji su proizveli. Ministri i poslanici SDA će podržati svako rješenje kojim će se omogućiti normalno finansijsko funkcioniranje Federacije i uredna isplata svih penzija, invalidnina, plaća i drugih prinadležnosti iz budžeta.

Smatramo da OHR bespotrebno dramatizira problem u situaciji kada postoje mnogo važnija pitanja za čije rješenje je potrebna uloga OHR-a kao što je pitanje prava djece povratnika u RS.

U vezi sa ostavkom Fehima Škaljića ističemo da su sve političke stranke koje su sudjelovale u formiranju tzv. nove parlamentarne većine odgovorne za posljedice i ne mogu podnošenjem ostavki izbjeći odgovornost.

U povodu jučerašnje izjave Milorada Dodika da neće dozvoliti „NATO granicu na Drini”, SDA ističe da niko u BiH nema pravo da se poigrava sudbinom njenih građana i tvrdi da ne želi biti dio jednog ovako snažnog i uticajnog kluba zemalja. Želimo da vjerujemo da u drugim političkim strukturama RS ima više razuma nego što ga je jučer demonstrirao Dodik.

sda.ba