SDA poziva na prestanak nasilja i zajedničku akciju očuvanja države

sarajevo-dan-nakon-slider-400x300

SDA poziva na prestanak nasilja i zajedničku akciju očuvanja države


Kolegij SDA, koji je danas zasjedao u proširenom sastavu sa kantonalnim predsjednicima, smatra da građani imaju pravo na mirne i nenasilne proteste radi iskazivanja opravdanog nezadovoljstva teškom ekonomsko-socijalnom situacijom u zemlji.

Osuđujemo aroganciju, indolenciju i nedostatak sluha pojedinih nosilaca vlasti jer se nije na vrijeme razgovaralo sa građanima o rješavanju njihovih problema.

Pozivamo vlast na svim nivoima u BiH da u dijalogu sa građanima i bez odlaganja usvoje mjere radi veće socijalne pravde, efikasnije socijalne zaštite i zapošljavanja. Ove mjere odnose se naročito na smanjenje visokih plaća, sprečavanja njihovog rasta, smanjenje rastrošnosti i uspostvu odgovarajućeg fonda za ove namjene.

Nažalost, opravdani protesti građana su zloupotrijebljeni od strane huliganskih grupa što je rezultiralo brutalnim nasiljem u kojem je povrijeđen veliki broj ljudi te napadnute ključne institucije i simboli ove zemlje. Povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi, od čega najviše policajaca i nanesena materijalna šteta koja se mjeri desetinama miliona maraka.

SDA najoštrije osuđuje atak na državu i nasilje koje vodi u anarhiju. Tražimo hitnu istragu i poduzimanje zakonskih mjera prema organizatorima i počiniocima nasilja i destrukcije.

Pozivamo sve političke stranke da ne politiziraju ovu situaciju, da djeluju smirujuće i daju punu podršku nadležnim organima da u skladu sa zakonom rade svoj posao.

Tražimo da Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, Vlada FBiH, te kantonalne vlade rade u stalnom zasjedanju i prate situaciju.

Tražimo od ministra sigurnosti BiH da konačno uspostavi krizni štab i u skladu sa ustavom i zakonom preuzme koordinirajuću ulogu s ciljem stavljanja u funkciju policijskih agencija, a radi zaštite lične i imovinske sigurnosti građana i državne imovine, jer je ova aktivnost do sada izostala.

Javnosti skrećemo pažnju na činjenicu da su nasilni protesti organizirani isključivo tamo gdje Bošnjaci čine većinu. SDA će ustrajati na utvrđivanju povezanosti ovih rušilačkih napada sa namjerama nekih centara i njihovih planova vezanih za budućnost BiH. SDA i ovom prilikom ponavlja da neće dozvoliti dodatne etničke i teritorijalne podjele zemlje.

sda.ba