SDA: Pomaganjem jednog entiteta ugrožava se suverenitet BiH

SDA: Pomaganjem jednog entiteta ugrožava se suverenitet BiH

Kolegij Stranke demokratske akcije je na danas održanoj sjednici usvojio sedam zaključaka u vezi sa trenutnom situacijom koja je izazvana pandemijom koronavirusa.

Iz SDA su pozvali sve građane da disciplinovano nastave provoditi mjere koje su nadležne institucije propisale sa ciljem sprečavanja nekontroliranog širenja zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini.

– Propisane mjere daju rezultate jer se pokazuju znaci usporavanja pandemije. U Bosni i Hercegovini se posljednjih dana bilježi veći broj izliječeniih od zaraženih – navedeno je u jednom od zaključaka.

Iz SDA su pozvali nadležne institucije da striktno provode mjere koje je usvojilo Vijeće ministara BiH u vezi sa strogom kontrolom ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

SDA pozdravlja postizanje dogovora o vanrednom aranžmanu sa MMF-om i povoljnim kreditom od 643 miliona KM koji će značajno pomoći u borbi protiv pandemije i ublažavanju ekonomskih posljedica.

Zatim su pozvali Parlament FBiH da hitno usvoji Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije uvažavajući realne, provodive i kvalitetne amandmane svih političkih subjekata.

– SDA poziva Parlament FBiH i skupštine svih kantona da hitno usvoje rebalanse svojih budžeta imajući u vidu pad prihoda i na osnovu realne procjene prihoda da značajan dio budžeta usmjere u mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije – kažu iz SDA.

Pozvali su i općinske nivoe vlasti da, u skladu sa svojim administrativnim, finansijskim i prostornim kapacitetima učestvuju u prevladavanju epidemiološke i ekonomske krize u BiH.

Na kraju SDA se zahvalila svima koji su pružili pomoć BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa te istakli da pomoć koja se upućuje mora biti usmjeravana preko Vijeća ministara BiH.

– Nije u duhu dobrih odnosa između BiH i onih zemalja koje su svoju pomoć dostavile samo jednom entitetu kao što je to uradila Ruska Federacija, a najavljuje Mađarska. SDA to razumijeva kao namjeran čin zaobilaženje i minimiziranja državnih institucija. Na taj način se vrijeđa suverenitet BiH i ide na ruku politikama podjela u našoj zemlji -zaključeno je.