SDA-ov veliki uspjeh

s logo

SDA-ov veliki uspjeh

sDana 14. i 15.12.2013 godine odlukom Općinskog vijeća Bihać održani su izbori za Predsjednike i članove Savjeta MZ za općinu Bihać. Izbori su protekli u najboljem redu bez ikakvih incidenata i uz solidan odziv građana općine Bihać.

SDA se zahvaljuje svim građanima koji su izašli na izbore i dali svoje povjerenje SDA. Isto tako čestitamo i protivnicima na fer i korektnoj borbi, a posebne čestitke idu Građanskim listama u MZ Sokolac, MZ Jezero Privilica, MZ Veliko Založje, MZ Ozimice II i MZ Martin Brod. Na izbore je izašlo ukupno 11.366 glasača ili 21% od ukupnog biračkog tijela.

Kandidati stranaka su birani za ukupno 215 mjesta u Savjetima mjesnih zajednica. SDA je osvojila ukupno 147 mjesta, SDP 26, Građanska lista 12, DF jedno mjesto,u savjetima MZ.

Od ukupno 35 mjesnih zajednica SDA osvojila je većine ili predsjedničke pozicije u 25 mjesnih zajednica, HDZ 1990 u 4, Građanska lista u 4 i SDP u dvije mjesne zajednice.

SDA je posebno zadovoljna po prvi put uspjehom u gradskim mjesnim zajednicama kao što su: Luke, Harmani, Centar, Hatinac, Mali Lug, Gornje Prekounje, itd., kao i uspjehom u mjesnim zajednicama Ozimice I i Ozimice II.

Ovi mandati SDA su potvrda kontinuiteta politike SDA i općinskog Načelnika g-dina Emdžada Galijaševića koji je prepoznat po transparentnosti, po izvršavanju obećanja i brizi za običnog čovjeka.

SDA obećava svim građanima Bihaća da će opravdati ovaj rezultat i da ćemo i dalje raditi u interesu svih građana općine Bihać.

Novoizabrane članove savjeta mjesnih zajednica na području općine Bihać pozivamo da rade transparentno, pošteno i u interesu svih građana općine Bihać. Od danas u općini Bihać treba krenuti raditi sa još većim entuzijazmom u dobrim željama i nastojanjima svih izabranih članova savjeta i predsjednika savjeta mjesnih zajednica da nam svima u ovom gradu bude bolje.

SDA svim građanima općine Bihać želi sretne predstojeće praznike sa željom za puno lične i porodične sreće i zdravlja.

vijece4004
Građani općine Tuzla već nekoliko godina čekaju da se ovakvi izbori u demokratskom duhu provedu i na području mjesnih zajednica u općini Tuzla. Međutim, posljednjim izmjenama i dopunama Statuta Općine Tuzla koje su suprotne odredbama Zakona o principima lokalne samouprave izabrana je najgora varijanta za organizaciju mjesnih zajednica. Mjesne zajednice u općini Tuzla nemaju Statut, sredstva, nemaju pečat, čak se prilikom izbora predsjednika i članova Savjeta MZ ne poštuje izborna volja građana općine Tuzla tako da je zbog loše organizacije mjesnih zajednica umrtvljena mjesna samouprava i onemogućeno da dodje do izražaja učešće građana u mjesnoj samoupravi u punom kapacitetu.

OO SDA Tuzla poziva vladajuću većinu u Općinskom vijeću Tuzla da kroz nove izmjene i dopune Statuta općine Tuzla u potpunosti primijeni odredbe Zakona o principima lokalne samouprave kako bi mjesne zajednice funkcionisale efikasnije odnosno kako bi kroz rad organa MZ građani mogli ostvariti svoje interese.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla