SDA: Oslobađajuća presuda Sejdiću dokazuje da Tužilaštvo BiH ima političke ciljeve

SDA: Oslobađajuća presuda Sejdiću dokazuje da Tužilaštvo BiH ima političke ciljeve

Pravosnažna presuda, kojom je Apelaciono vijeće suda BiH oslobodilo komandanta ARBiH i heroja odbrane Goražda Ahmeta Sjedića, još jedan je dokaz tendencioznog odnosa dijelova Tužilaštva BiH protiv oficira Armije RBiH.

Časni komandant Sejdić predstavlja pravo i jedino lice Armije Republike BiH, te je svakome ko zna istinu o odbrani Goražda o agresije ovo jedini normalan i očekivan ishod. Od podizanja optužnice 2016. pa sve do danas bilo je vrlo jasno da je optužnica protiv Sejdića neutemeljena i da nije zasnovana na bilo kakvim dokazima.

Jedini cilj ove optužnice, kao i niza drugih (Orić, Dudaković, Dreković, Mahmuljin), jeste razvlačiti oficire Armije RBiH po sudovima i narušiti im zdravlje i ugled, a s konačnim političkim ciljem revizije istine o ratu u BiH, što je nedavno priznao i predsjednik VSTV Milan Tegeltija.

U Tužilaštvu BiH i Sudu BiH moraju biti svjesni da će pokretanjem ovakvih optužnica, kojima se pokušava izmijeniti istina o ratu utvrđena pred međunarodnim sudovima, samo dodatno narušiti ionako poljuljani ugled pravosuđa BiH.

Umjesto da konstruira političke optužnice, pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno procesuira odgovorne za ubistvo više od 2000 civila, od čega 148 djece tokom opsade “zaštićene zone UN-a” Goražda, za što nikada niko nije procesuiran.